Szentkirályi-Szász Krisztina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szentkirályi-Szász Krisztina (2002-ig Farkas Krisztina; Tapolca, 1969. március 21. – ) volt helyettes államtitkár, miniszteri biztos, executive coach.

Tanulmányai[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a Nagykőrösi Arany János Gimnáziumban végezte kitűnő eredménnyel érettségizett, magyar nyelv és irodalom, történelem, kémia és biológia tárgyakból külön dicsérettel. Tanulmányai során különösen a kémia tantárgy érdekelte, az Irinyi János Kémiaversenyen már I. osztályos korában 8. helyet szerzett meg. III. és IV. osztályban bejutott a kémia OKTV országos döntőjébe, legjobb helyezése 18. hely. III. és IV. évfolyamban két csapattársával bejutott a Komplex Természettudományi Csapatverseny országos döntőjébe. Kiváló tanulmányi eredménye elismeréseként Arany János Emlékplakettel tüntették ki.

Egyetemi tanulmányait 1987-1994 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara (ELTE TTK) biológia-kémia szakán végezte. Kutatásait virológia valamint kémia tanítás módszertana, fenntartható fejlődés területen folytatta.

1998-ban elvégezte a SKULL Kommunikációs Iskola két éves Public Relations szakértő képzését, 2000-ben az European Institute of Public Administration Európai közigazgatási szakértői képzését, val mint aBritish Council és a University of Bath felsőoktatási finanszírozási szakértő képzését.

2000-ben Közigazgatási Alapvizsgát, 2012-ben Közigazgatási Szakvizsgát tett.

2014-ben kitűnően végezte el a prezi.com tanfolyamot.

2018-ban sikeres vizsgát tett a LEMMA Coaching képzésen, akkreditált Nemzetközi Coach Rendszerszemléletű, megoldásorientált Coaching területen.

Pályafutása[szerkesztés]

1990-ben a rendszerváltás körüli időben részt vett a hallgatói önkormányzati (HÖK) mozgalom megalapításában. Az ELTE TTK HÖK tagja az 1990-es alapításkor, a Kari Tanács hallgatói képviselet vezetője. Hallgató társaival létrehozza az első „szabad” egyetemi lapok egyikét, alapító főszerkesztője a TTKs NYÚZ c. hetilapnak.[1] 1993-ban az ELTE TTK HÖK elnöke, valamint az ELTE HÖK második elnöke. 1994-1995 között az Országos Felsőoktatási Érdekképviseleti Szövetség (OFÉSZ) Felügyelő Bizottságának elnöke.1994-ben 1 évet tanított kémiát a budapesti Berzsenyi Gimnáziumban, majd 1994-1996 között a Magyar Rektori Konferencia titkárságán dolgozott a Művészeti Egyetemek Rektori Széke (MERSZ) titkáraként és kommunikációs vezetőként szerkesztette az MRK Hírlevelét.

1995-1996 között a TEMPUS CME 01219-95 Program a magyar felsőoktatási rendszer fejlesztéséért (Felsőoktatási konferenciák, Oktatási Minisztérium, Oktatáskutató Intézet, Kingston University, Scottish Higher Education Funding Council) projekt koordinátora.

A Felsőoktatási Pályázatok Irodája (FPI) 1996-os megalakulásától kezdve annak kommunikációs vezetője, 1998-ban megbízott igazgatója. Az FPI volt az első magyar, minisztériumoktól független pályázati koordináló szervezet, amely a felsőoktatási törvényben meghatározott Széchenyi Professzori Ösztöndíj, a Felsőoktatási Kutatás-fejlesztési Pályázat, a Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyv-támogatási Pályázat és a Felsőoktatási Programfinanszírozási Pályázat előkészítését és lebonyolítását végezte.

Az első Orbán Kormány megalakulása után 1998-2000 között az Oktatási Minisztériumban a Felsőoktatásfejlesztési Főosztály vezetője, fő feladatai a felsőoktatási finanszírozási rendszer (új normatív finanszírozási kormányrendelet), felsőoktatási fejlesztési programok és pályázatok, felsőoktatási elemzések és stratégiai tervek készítése, felsőoktatási költségvetés készítése, felügyelete. 1999-2000-ben az Országos Nőképviseleti Tanácsban az OM képviselője. 2000-ben felelős a Nemzeti Kollégiumi Közalapítvány létrehozásáért, annak Kuratóriumi tagja 2000-2005 között.

2000-2002 között miniszteri megbízottként feladata az első Felnőttképzési törvény előkészítése, a Felsőoktatási Világbanki Program finanszírozási komponensének vezetése (új finanszírozási rendszer a felsőoktatásban, gazdálkodási, monitoring rendszer – közigazgatási stratégiai tervezés), a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény újraalkotásának felügyelete, a Bursa Hungarica Önkormányzati Ösztöndíjrendszer kidolgozása és felügyelete, a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok létrehozása, a Fejlesztési és Képzési Alap felügyelete, (szakmai, közigazgatási és jogalkotási feladatok, parlamenti képviselet). 2002-ben a Szakképzési Alap átalakításával létrehozott Fejlesztési és Képzési Alap titkára, titkárságának vezetője, továbbá az Országos Felnőttképzési Tanács tagja. Az első Orbán Kormány bukása után azonnal felmentik.[2] 2002-2005 között az Esély a Tanulásra Közalapítvány alelnöke.

2003-2006 között a zenei világba kirándul, az Arsmédia Kft. ügyvezetője, amely alapította és kiadta a Hangszer és Zene[3] c. képes magazint.

2007-ben megalapítja saját vállalkozását az Arspoetica Consult Bt.-t, ahol európai uniós pályázatokat készítenek, elsősorban humán területen. Számos vidéki város városi fejlesztési stratégiáját, TISZK, Agóra, könyvtár és felsőoktatás fejlesztési projektjét készítették el.

2008-tól vásárolja meg a Monoszló határában lévő pincét és hozzá tartozó földeket, amelyen létrehozza álmát, a 2015-ben megnyitott MagyarProvence levendulabirtokot.[4]

2009-ben a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláját fenntartó EDUTUS ZRt. vezérigazgatója, és elkészíti az intézmény egyetemmé válási stratégiáját. 2010. júniusától a második Orbán kormány megalakulásakor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkárának[5] nevezik ki, ahol fő feladatai:

  • a központi közigazgatás fejlesztése és korszerűsítése,
  • a kormányzati stratégiai tervezés és hatáselemzés,
  • a közigazgatás minőségirányítása és szervezetfejlesztési stratégiájának és módszertanának kialakítása,
  • a közigazgatási korrupciómegelőzési program elkészítése és lebonyolítása
  • a kormányzati szakpolitikai koordináció (a kormányelőterjesztések szakpolitikai véleményezése és minőségbiztosítása, a szakpolitikai referensi rendszer irányítása, a Közigazgatási Államtitkári értekezleten ennek képviselet),
  • a KIM nemzetközi kapcsolatainak és protokoll feladatainak irányítása, különösen a Kínai kapcsolatok területén,
  • Magyarország EU elnökségi feladatainak koordinációja.
  • Két kiemelt kormányzati program központi, tárcaközi egyeztető bizottságának koordinációja: Széll Kálmán Terv, Egyszerűsítési Program (adminisztratív teher csökkentése)
  • Nemzeti Kutatási Innovációs Tudománypolitikai Tanács titkársági feladatainak ellátása.

2011-ben Magyarország EU-elnökségének idején ellátta az EUPAN (European Public Administration Network) elnöki tisztét .

2011-2012-ben a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség kormány által delegált igazgatótanácsi tagja.

2012-ben a Nemzeti Közszolgálati és Tankönyvkiadó létrehozásával bízzák meg, amelynek feladata az állami felsőoktatási és közoktatási tankönyvkiadás megszervezése lett volna. Azonban 2014-ben a kormány az EMMI feladatkörében oldja meg ezt a feladatot, így a kiadó tevékenysége a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a közigazgatás tankönyv és szakkönyvkiadásában merül ki.

2015-től a felsőoktatási sport területén kezd dolgozni, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség PR és marketing igazgatója, majd 2017-től ügyvezető igazgatója.[6] Nevéhez fűződik a MozduljRá, Campus3 és Legizmosabb Egyetem kampányok elindítása, az IDUS (Egyetemi Sport Nemzetközi Napja) magyarországi rendezvényeinek elindítása 2016-tól, továbbá az esélyteremtéssel kapcsolatos nemzetközi kapcsolatok bővítése, az Európai (EUSA) és a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetségben (FISU) való bizottsági tagságokon keresztül. 2018-tól kezdi meg Executive Coachként[7] tevékenységét, felhasználva 25 éves vezetői tapasztalatát.

Szakmai testületi tagságok, társadalmi megbízatások[szerkesztés]

  • 2018- Coachok Szakmai Szövetsége
  • 2015- FISU Gender Committee Working Group tag
  • 2016- EUSA Equal Opportunities Commission tag[8]
  • 2016- MEFS Esélyegyenlőségi és Fenntarthatósági Bizottság - alelnök
  • 2012-2015  Pro Publico Bono Magyar Közigazgatás –szerkesztőbizottsági tag
  • 2011 EUPAN (European Public Administration Network) elnök
  • 2010-2012 Magyar Közigazgatás – szerkesztőbizottsági tag
  • 2010-2012 Országos Statisztikai Tanács tagja
  • 2009-2010 CESCI tag
  • 2006-2010 Európai Újságírók Szövetsége tagja
  • 2004-2010 Hidvégi Mikó Imre Alapítvány, Kuratóriumi tag
  • 2004-2009 Európai Uniós Szakértők Egyesülete, Tag, Felügyelő Bizottság Elnöke
  • 2004-2009 Trefort Ágoston Felsőoktatási Kerekasztal, Szakértő
  • 2002 Országos Felnőttképzési Tanács, Tag
  • 1999-2000 Országos Nőképviseleti Tanács, Tag
  • 1999-2000 Magyar PR Szövetség, Tag
  • 1994-1995 Országos Felsőoktatási Érdekképviseleti Szövetség, Felügyelő Bizottság Elnöke


Díjak, elismerések[szerkesztés]

Arany János Emlékérem, 1987

MÜTF Aranykitűző, 2010

Oklevél Magyarország EU-elnöksége idején végzett munkájáért, 2011

Gedényi Mihály Elnöki Elismerő Oklevél, 2017[6]

Családja[szerkesztés]

Gyermeke Drahos Botond Bendegúz (2003)

Szülei: Farkas Péter és Tompa Lenke Mária.

Testvére: Farkas Corinna

Rokonságban áll a szemerjai Szász, a kisborosnyói és kányádi Tompa, a kissárosi Szent-királlyi, a gyügyei Farkas, a Török, barátosi Bibó, görzsönyi Vargha, Münsterman, Károssy, Ghél, Constantin, Huszár, Allnutt stb. családokkal.[9]

Főbb publikációk[szerkesztés]

Felvételi 2017, Libri Kiadó – főszerkesztő, szerző[10]

Mobilitás és innováció – a magyar felsőoktatás mint országmárka Balassi Intézet 2014- főszerkesztő

AVIR Kézikönyv, EDUCATIO Kht. 2009.- főszerkesztő

AVIR Kézikönyv, EDUCATIO Kht. 2009. – szerző: Stratégia tervezés a felsőoktatásban

Integráció a felsőoktatásban, tanulmánykötet, 1999, MKM – szerkesztő

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tétékás Nyúz (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2019. január 4.)
  2. Politikai tisztogatás a közigazgatásban is - Magyar Nemzet. mno.hu. [2019. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 4.)
  3. [http://epa.oszk.hu/html/vgi/index_cimkes.php3?id=01167 Hangszer �s zene [Elektronikus Periodika Arch�vum �s Adatb�zis - EPA-01167]]. epa.oszk.hu. (Hozzáférés: 2019. január 4.)
  4. MagyarProvence Levendula Webshop - Webáruház -. www.magyarprovencelevendula.hu. (Hozzáférés: 2019. január 4.)
  5. MTI, Index: 54 helyettes államtitkárt nevezett ki Orbán (magyar nyelven). index.hu, 2010. június 7. (Hozzáférés: 2019. január 4.)
  6. a b egyetemisport: Mozdulj rá! - Főoldal. www.mozduljra.hu. (Hozzáférés: 2019. január 4.)
  7. Arspoetica Coaching – Probléma nélkül is van megoldás (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. január 4.)
  8. Commissions | EUSA. www.eusa.eu. (Hozzáférés: 2019. január 4.)
  9. Szentkirályi-Szász Karcolatok (angol nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. január 4.)
  10. ISSN 2498-8367

Források[szerkesztés]

Kucsera Tamás Gergely: Az országos felsőoktatási hallgatói képviselet és a magyarországi hallgatói önkormányzati modell fejlődéstörténete 1988-2008, 2010