Szentháromság-szobor (Sopron)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szentháromság-szobor
OrszágMagyarország
TelepülésSopron
CímFő tér
Építési adatok
Készítés ideje1701
Restaurációk évei2011
Elhelyezkedése
Szentháromság-szobor (Sopron)
Szentháromság-szobor
Szentháromság-szobor
Pozíció Sopron térképén
é. sz. 47° 41′ 11″, k. h. 16° 35′ 27″Koordináták: é. sz. 47° 41′ 11″, k. h. 16° 35′ 27″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szentháromság-szobor témájú médiaállományokat.
A Szentháromság-szobor a Fő tér közepén

A soproni Szentháromság-szobor a magyarországi barokk szobrászat egyik legértékesebb alkotása. Az 1701-ből származó, gazdagon díszített, sokalakos szoboregyüttes a Fő tér közepén található.

A fogadalmi szobrot Thököly Katalin és harmadik férje, Löwenburg Jakab emeltette annak emlékére, hogy túlélték az 16951701 közötti nagy pestisjárványt. Közép-Európában ez volt az első, kültéren felállított csavart oszlop. A magas talapzaton a két adományozó térdeplő szobra is helyet kapott. A köztük lévő felirat valójában egy kronogramma, melynek szövege:

VNI TRINOQVE DEO PATRI FILIO SPIRITVI SANCTO EX VOTO POSVIMVS SOPRONII.
V + I + I + V + D + I + I + L + I + I + I + V + I + C + X + V + V + I + M + V + I + I
5 + 1 + 1 + 5 + 500 + 1 + 1 + 50 + 1 + 1 + 1 + 5 + 1 + 100 + 10 + 5 + 5 + 1 + 1000 + 5 + 1 + 1
1701

A kronogramma szövege magyarul:

„Mi soproniak fogadalomból állítottuk a Szentháromság egy Isten: Atya, Fiú, Szentléleknek.”

A talapzat két oldalán a donátorokat megnevező felirat olvasható:

A baloldalon: IOANNES IACOBUS S:[ACRI]R:[ROMANI]:I[MPERII]: COMES a LÖWENBURG/ PERPET[UUS] IN STRECHEN & WARY COM[ES] IN ZATHUAR/ VEGLES INCL[ITI] COMITATUS BECKES SUP[REMUS] COMES S[U]A[E]/ R[EGIAE] MA[IEST]ATIS EX: CAM[ERAE] AULIC[AE] NEC NON REGNI/ HUNG:[ARIAE] CONSIL[IARIUM] PRIMUM QUIDEM COMIT[ISSAE] MARIAE/ REGINAE CZOBOR de Szent MIHAL EXPOST VERO CATHARINAE TOKOLY de KYSMARCK MARITUS

"Löwenburg János Jakab, a Szent Római Birodalom grófja; Sztrecsény vára, Szádvár és Végles örökös grófja,61 a tekintetes Békés vármegye főispánja, Ő Királyi Fensége udvari kamarájának, nemkülönben a Magyar Királyságnak első tanácsosa; elsőként szentmihályi Czobor Mária Regina, majd késmárki Thököly Katalin grófnőknek a házastársa."

A jobboldalon: COMITISSA CATHARINA TÖKELY de KIS/ MARCK PRIMUM FRANCISCI ESTERHAZY de GALANTHA & FRACKNO EXPOST CAROLI/ IOSEPHI IORGER DE TOELET & TANDEM/ IOANNIS IACOBI a LÖWENBURG ILLUSTRIS/ – SIMORUM COMITUM CONTHORALIS

"Késmárki Thököly Katalin grófnő, előbb galántai és fraknói Esterházy Ferenc, majd Károly József de Toelet, végül Löwenburg János Jakab méltóságos grófok házastársa"

A hátoldalon dedikációs felirat: DEO TRINO & VNI/ POTENTI SAPIENTI/ BONOQUE ("A fenséges, bölcs és jóságos, egy személyben háromságos Istennek [ajánlva].)

Löwenburg János Jakab mögött névpatrónusa, Szent Jakab, Thököly Katalin mögött pedig Szent István király áll, míg a túloldalon Nepomuki Szent János és Padovai Szent Antal szobra kapott helyet. A második szinten balra Szent Anna látható a gyermek Máriával, jobbra pedig Alexandriai Szent Katalin, a grófnő névpatrónusa. A túloldalon egy pálmaágat és kelyhet tartó női mártírszent, Szent Regina (Löwenburg János első feleségének névpatrónusa) és Szent Borbála alakja kapott helyet. A csavart oszlop tövében a Szeplőtelen Szűz földgömbön álló alakja látható, amely köré kígyó tekeredik.

A szobrot többször felújították, utolsó helyreállítására a Fő tér rekonstrukciójának keretében, 2011-ben került sor.

Képgaléria[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]