Ugrás a tartalomhoz

Szent Róbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Róbert
rendalapító
Születése
1028
Troyes, Champagne-Ardenne, Franciaország
Halála
1111. április 17. (83 évesen)
Molesme, Franciaország
Tisztelete
Szentté avatása1222
Szentté avatta: III. Honoriusz pápa
Ünnepnapjaáprilis 29.
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Róbert témájú médiaállományokat.

Molesme-i Szent Róbert (e: molemmai) (Troyes, 1028Molesme, 1111. április 17.) keresztény apát, a franciaországi ciszterci rend megalapítója.

Élete

[szerkesztés]

Fiatal fiúként, szülőhelye közelében lépett be a Montier-la-Celle(wd) apátságba.

Remetéket keresett Collan erdejében, és kérte őket, hogy az irányítása alatt alapítsanak új kolostort. Megszerezte az engedélyt VII. Gergely pápától, és 1075-ben talált is egy kolostort a burgundiai Molesme közelében.

Kétszer is megpróbálta elhagyni Molesme-t, de a pápa mindig visszarendelte. Azonban 1098-ban Róbert és több szerzetes elhagyta a kolostort, azzal a szándékkal, hogy többé nem térnek vissza. 1100-ban a molesme-i szerzetesek kérték Róbertet, hogy térjen vissza. Az ő irányítása alatt Molesme lett a bencések egyik fő központja.

Április 17-én halt meg, 1111-ben. III. Honoriusz pápa 1222-ben szentté avatta. Ünnepe eleinte az egyházban halála napján volt, de később áttevődött április 29-re.

Források

[szerkesztés]
  • Gregorio Battista: Roberto di Molesme, santo; Biblioteca Sanctorum XI (Rom 1968, negyedik kiadás 1998), 238–245. o.

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Robert_of_Molesme című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.