Szaplonca vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szaplonca vára
Utvrda Stupčanica
Ország Horvátország
Mai településVeliki Bastaji
Tszf. magasság393 m

Épült14. század
Elhagyták17. század
(elhagyták)
Állapotarom
Típusahegyvidéki
Építőanyaga
Védettségműemlék[1]
Elhelyezkedése
Szaplonca vára (Horvátország)
Szaplonca vára
Szaplonca vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 37′ 31″, k. h. 17° 20′ 15″Koordináták: é. sz. 45° 37′ 31″, k. h. 17° 20′ 15″

Szaplonca vára (horvátul: Utvrda Stupčanica), vár Horvátországban, Veliki Bastaji területén.

Fekvése[szerkesztés]

A Papuk-hegység délnyugati részén Veliki Bastaji településtől délre, a 393 méter magas Stupčanica nevű hegy tetején található.

Története[szerkesztés]

A vár a 14. század elején a Szaplonczay család őseié, a Tibold nembeli Kozma fia Zerjéé, majd rokonaié, akiktől 1332-ben a király elvette. 1351-ben Nagy Lajos Poháros Péternek adta. 1408-ban újra a koronára szállt, ezután Cillei Borbála királynéé, majd a Garaiaké. Kihalásuk után az alsólendvai Bánffy család birtokába került az erősség. 1542-ben foglalták el a várat és a környéket a törökök, akik egy kifejezetten gonosz török agát helyeztek el a várban. A törökök tevékenysége miatt a környék lakossága eltűnt. Ezért a törökök Boszniából pravoszláv vlachokat (rácokat) hurcoltak ide. A vár török helyőrsége 40 katonából állt. A török hódítókat 1688-ban űzték ki a környékről. Ezután a várat többé nem használták, egy 1702-es összeírás szerint már teljesen elromosodott, a falai csupaszok, a nagy torony tetőzet nélküli.

A vár mai állapota[szerkesztés]

Veliki Bastaji településtől délre egy észak-dél irányú, kiugró hegyormon állnak Szaplonca (Stupčanica) várának romjai. A várat délről, a magasabban fekvő környezetétől egy széles és mély várárok választotta el. Az árok védelmét az északi oldalán felépített védőfallal erősítették meg. A déli oldalon állt a vár legrégibb és legerősebb épülete a máig tekintélyes magasságban fennmaradt öregtorony is. A mögötte kialakított platón állt a várpalota és a vár gazdasági épületei. A várat északról két torony és a köztük húzódó fal védte. Az öregtorony és a déli fal ma is tekintélyes magasságban állnak, a vár többi részén csak falcsonkok maradtak.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]