Szamoszi alagút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szamoszi alagút
A Szamoszi alagút
A Szamoszi alagút
Elhelyezkedése Szamosz
Funkció vízvezeték
Teljes hosszúság1036 m

Építés kezdete kb. Kr. e. 545
Tervező Eupalinosz
Elhelyezkedése
Szamoszi alagút (Görögország)
Szamoszi alagút
Szamoszi alagút
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 37° 41′ 38″, k. h. 26° 55′ 48″Koordináták: é. sz. 37° 41′ 38″, k. h. 26° 55′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szamoszi alagút témájú médiaállományokat.

A Szamoszi alagút az ókori görög mérnöki tudomány egyik talán legkevésbé ismert képviselője. Ennek oka talán az lehet, hogy a föld alatt épült, és egészen a XIX. századig a feledés homályába merült, amíg aztán újra fölfedezték.

Az alagutat Kr. e. 525 körül építették a görög Szamosz szigetén. Átmérője 2 méter, és 1036 méter (3399 láb) hosszan vezet a hegy alatt. Szamosz uralkodója, Polükratész rendelte el a csatorna megépítését. A csatorna célja az volt, hogy vizet szállíthassanak benne a fővárosba, ami a hegy túloldalán volt. Polükratész városában nem volt víz, és a vezető jól látta, hogy egy esetleges támadás esetén a várost megadásra kényszerítené a vízhiány.

Eupalinosz volt az a mérnök, akit felelősé tettek az alagút megépítéséért. Az alagút kiásását mindkét oldalon egyszerre kezdték el. Eupalinosz valószínűleg jelölőoszlopokat helyezett el a hegy oldalán, így tájékozódtak. Sikeresen megnyitották az alagutat.

Polükratész tudta, hogyha az ellenség megtudja, hol van az alagút, könnyen megtámadhatja őket. Ez így is történt: Kr. e. 439-ben az athéniak megtámadták a várost.

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Tunnel of Efpalinos
A Wikimédia Commons tartalmaz Szamoszi alagút témájú médiaállományokat.