Szabadúszó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A freelancer vagy magyar fordításban szabadúszó olyan magánszemély, aki nem más alkalmazottjaként dolgozik, hanem valamely társas-, vagy egyéni vállalkozási formában.

A freelance munkavállalás mikéntje változatos. Szabadúszók köthetnek projektre esetleg megszabott időtartamra szóló írásbeli szerződést, mások számára elég a szóbeli megállapodás is. Bizonyos esetekben írásbeli megbízást, illetve a munkabér letétbe helyezését is kérheti a munkavállaló.

A freelancer munkadíja is hasonlóan sokszínű. A szabadúszó kérhet óradíjat, napidíjat, esetleg egy összeget jelöl meg az egész projektre. Többnyire a munkadíj flexibilis, azaz nincs fix óradíj, vagy projektdíj, hanem például a határidők, a kidolgozottság és a projekt nagyságának függvényében változhat az ár. A projektek többségét annak lezárta után fizeti ki a munkaadó, de lehetőség van a projektet szakaszokra bontani, s 1-1 szakasz befejezése után a projekt összköltségének arányos lehívásához.

Előnyök[szerkesztés]

A freelancer munkavállalók feladatai, megbízásai sokkal változatosabbak mint egy általános vállalati alkalmazotté. Ő döntheti el, milyen megbízásokat szeretne megpályázni, s ő maga oszthatja be a rugalmas munkaidejét. Munkatapasztalatai alapján a freelancer egy sokszínű portfóliót és kiterjedt kapcsolati/ügyfél rendszert tudhat magáénak.

Előfordulhat, hogy egy-egy projekt több szakember együttműködésében tud csak megvalósulni. Ilyenkor egy kisebb virtuális csoport keretén belül akár több freelancer is dolgozhat együtt. A munkavállalók a projektek függvényében cserélődhetnek, de akár hosszabb távú együttműködés is kialakulhat köztük, amennyiben eredményesen tudják kiegészíteni egymás szakmai képességeit.

Az internet hatása[szerkesztés]

Modern-day Freelance Work System

Az internet sokkal szélesebbre tárta a lehetőségek kapuját a freelancerek számára. A külföldi outsourcing és az online outsourcing erősen az internetre támaszkodik, hiszen így a megbízók számára elérhetővé válnak az adott ország vagy éppen az egész Földünk távolabbi szegletében lévő szakemberei, akikkel folyamatos kapcsolatban lehetnek a világháló szolgáltatásainak hála. Az informatikai freelance projektek többségét szegényebb országokba szervezték ki (elsősorban az USA-ból és Európából), ami kisebb konfliktusokat is szült.

Hátrányok[szerkesztés]

Traditional Freelance Work System

A legfőbb hátrány a megbízások esetisége és az ebből adódó előre nem kiszámítható bevétel. Egy vállalat alkalmazásában több kedvezményt is kap a munkavállaló (nyugdíj, biztosítás, fizetett szabadság és bónuszok), mellyel a freelancerek ismét nem számolhatnak. Sok freelancer azonban úgy gondolja, hogy a változatos projektek és az "egyszerre több lábon állok" filozófia miatt megbízhatóbb bevételi forrást jelentenek a szabadúszó megbízások, mint kiszolgáltatottnak lenni egy vállalat részére, mely bármikor elbocsáthat.

Fontos továbbá kiemelni, hogy nem mindenkiből lehet eredményes freelancer,[1] ugyanis a szabadúszó munka nagy önismeretet, kitartást és motivációt igényel, nem is beszélve az átlagnál nagyobb flexibilitásról, kitűnő kommunikációs és megbízható projektmenedzselési képességekről. Amennyiben a freelancer otthonról dolgozik, az időbeosztást és a munkahelyi stresszt is eredményesen kell tudnia kezelni.[forrás?]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szabadúszó: egy sikertörténet. (Hozzáférés: 2020. február 19.)

Magyar szabadúszó közvetítő oldalak[szerkesztés]

Minimunka.hu Archiválva 2020. december 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

Qjob.hu

Bluebird - IT contracting