Szabó Gyula Alapiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 48° 00′ 04″, k. h. 17° 36′ 46″

Szabó Gyula Alapiskola

A Szabó Gyula Alapiskola (szlovákul: Základná škola Gyulu Szabóa) dunaszerdahelyi magyar tanítási nyelvű iskola, amely a város második leglátogatottabb ilyen jellegű intézménye, egyben Szlovákia legnagyobb magyar tanítási nyelvű alapiskolája. Nevét Szabó Gyula (1907–1972) képzőművész tiszteletére kapta. Címe: 929 01, Dunaszerdahely, Iskola utca 936/1. Igazgató: Nagy Árpád, helyettesei Mgr. Vass Szilvia, Kiss Anasztázia, Nagy Adorján.

Története[szerkesztés]

Az iskola története 1953-ig nyúlik vissza. Ebben az időben közös igazgatás alatt működött a Május 1. téri római katolikus iskola épületében a Magyar tanítási nyelvű középiskolával, majd az 1963-ban különváltak. Az iskola ezt követően egy Lenin utcai (ma Fő utca) épületbe költözött. A nyolc tantermes épület azonban kevésnek bizonyult a 15 osztály, 452 tanuló befogadására, ezért a tanítás 1974 júniusáig két váltásban folyt.

Az iskola ma[szerkesztés]

Az iskola 1974-ben költözött jelenlegi, Iskola utcai épületébe, ahol az oktatás szeptemberben meg is kezdődött. Ez az épület is szűknek bizonyult azonban, pedig a tanulók száma folyamatosan nőtt. Emiatt az 1979-ben ismételten áttértek a kétváltásos tanításra. Az iskola saját konyhával és ebédlővel, könyvtárral, fogászattal, tornatermekkel, sportpályával, számítógépekkel felszerelt informatikateremmel, továbbá a hagyományos tantermeken felül hat szaktanteremmel is rendelkezik. A diákok száma 700 körüli, az intézmény munkáját 58 tanár és 22 egyéb alkalmazott segíti.

2013 szeptemberétől kihelyezett osztályt nyitottak a város Kelet lakótelepén.

Források[szerkesztés]