Szabályzórúd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nyomottvizes reaktor szabályzórúdjai a fűtőelemek felett

Az atomreaktorok szabályozása szabályozórudak segítségével történik. Ezek a rudak nagyon jó neutronelnyelő anyagból készülnek (bór, kadmium). A rudak mozgatásával megváltozik a neutronelnyelő anyag mennyisége az aktív zónában. A reaktor beindításakor a szabályozórudakat óvatosan kihúzzák. A teljesítmény növekedését a beépített neutronsugárzás-mérő műszerek jelzik. Amikor a reaktor elérte a kívánt teljesítményt, akkor a rudakat kicsit visszaengedik. Ekkor a teljesítmény növekedése megáll, a reaktor kritikus állapotban üzemel.

A szabályozórudak fajtái[szerkesztés]

1. Biztonságvédelmi rudak, arra szolgálnak, hogy a reaktort veszély esetén gyorsan le lehessen állítani. Ezek a rudak üzemelés közben teljesen ki vannak húzva.

2. Durva szabályozórudak, a kiégés, mérgeződés és tenyésztés következtében beálló reaktivitásváltozásokat egyenlítik ki. A reaktivitásváltozások kiegyenlítésének másik eszköze, hogy a reaktor hűtőközegébe neutronelnyelő anyagot juttatnak, többnyire bórsavat, és a szabályozás során a bór koncentrációját változtatják. A Paksi Atomerőműben is bórsavat használnak durva szabályozásra.

3. Finom szabályozórudak a reaktor teljesítményét folytonos szabályozással állandó értéken tartják.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Nuclear power
A Wikimédia Commons tartalmaz Szabályzórúd témájú médiaállományokat.