Szóval vitaverseny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Szóval?! vitaverseny egy középiskolásoknak szóló országos vitaverseny Magyarországon. A versenyen háromfős diákcsapatok mérettetnek meg egy zsűri előtt.

A vitaformátum[szerkesztés]

A Szóval?! vita versenyen az ún. Karl Popper-féle vitaformátumot használják a résztvevők, melynek menete a következő:

  1. Támogató oldal első beszéde- 6 perc
  2. Kérdések a Támogató oldal első szónokához (az Ellenző oldalt képviselő csapat harmadik tagjától) - 3 perc
  3. A Ellenző oldal első beszéde - 6 perc
  4. Kérdések az Ellenző oldal első beszélőjéhez (a Támogató oldalt képviselő csapat harmadik tagjától)- 3 perc
  5. A Támogató oldal második beszéde (cáfolat) - 5 perc
  6. Kérdések a Támogató oldal második szónokához (az Ellenző oldal első szónokától)- 3 perc
  7. Ellenző oldal második beszéde (cáfolat)- 5 perc
  8. Kérdések az Ellenző oldal második beszélőjéhez (a Támogató csapat első szónokától)- 3 perc
  9. Támogató oldal harmadik beszéde (összefoglalás)- 5 perc
  10. Ellenző oldal harmadik beszéde (összefoglalás) - 5 perc

A verseny lebonyolítása[szerkesztés]

A verseny három fordulóból áll: előválogató, regionális döntő és országos döntő. Egy iskolából maximum két csapat jelentkezhet. Az előválogató egy online előszűrést jelent, mely után régiónként 8-8 csapat jut tovább a második fordulóba, azaz a regionális döntőben. Az előválogató során a fiataloknak két feladatot kell teljesíteniük: egy online műveltségi játékot kell megoldaniuk és el kell készíteniük egy érvelő esszét.

Az előválogatón túl jutó csapatoknak a regionális döntőn kell bizonyítaniuk. Itt két vita vár minden egyes csapatra, előre kihirdetett téma alapján. A regionális döntőkön legjobban szereplő két csapat mehet tovább az országos döntőbe.

Az országos döntőt április 27-28-án rendezik Budapesten.

Helyszínek[szerkesztés]

Az előválogató online zajlik, így itt helyszínről még nem beszélhetünk. A regionális döntők 6 vidéki nagyvárosban és Budapesten zajlanak le 2013. márc. 18 és 28. között. Ez alapján Debrecenben, Egerben, Kecskeméten, Pécsett, Székesfehérváron és Győrön.

A tételmondat[szerkesztés]

A döntőkön a csapatoknak kétszer kell szerepelniük. Annak érdekében, hogy egyik csapat se szenvedjen hátrányt, vagy jusson előnyhöz, egyszer a tételmondat ellen, máskor a tételmondat mellett kell érvelniük. Az idei tételmondat a következő: Az EU minden tagállamának közös pénznemet kellene használnia.

A zsűri[szerkesztés]

Minden vitát egy háromtagú, független zsűri pontoz, meghatározott kritériumok alapján. Így a pontozás során a bírók az egyéni teljesítményeket pontozzák 1-30 pontig. A 30 pont 5 kritérium között oszlik meg (érvelés, cáfolat, stílus, felépítés, kérdezés), tehát egy kritériumra maximum 6 pont adható. A vita után a bírók szóban és írásban is értékelik a versenyzők teljesítményét.

Támogatók[szerkesztés]

A Szóval?! vitaversenyt az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére az Európai Unió finanszírozza.

Források[szerkesztés]