Számítógépes grafikus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A számítógépes grafikus (grafikus dizájner) egy szakma, ami a grafikusi dizájn technikákkal és a grafikusi művészeti iparággal foglalkozik. Magába foglalja, alkalmazza a képalkotás, fényképészet, tipográfia, animáció területeket. A grafikus dizájner nyomtatott- (sajtóanyag, újság, ..), elektronikus médiát (webdizájn, szoftverfejleszés, alkalmazás fejlesztés), hirdetési felületeket (plakát, szóróanyag) publikál. A számítógépes grafikus munkaköréhez tartozik a betűszedés, a tördelés, illusztráció, 3D-s tervezés, interfész kialakítás, Ipad, Smartphone programok készítése.

Képesítés[szerkesztés]

Egyetemi diplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, esetleg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen lehet szerezni. Felsőoktatási képzéseken kívül tanfolyamokon is meg lehet szerezni a grafikusi szakma töredékét vagy alapjának egy részét. Az alkalmazott, az ipari, az üzleti versenyszféra a cégek elsődleges megjelenési formáját jelenti a grafikus dizájn. Az egyetemi vagy felsőoktatási oktatási intézményekben AAS, BA, BFA, MFA vagy Mphil / PhD képesítéseket lehet szerezni. Általában a grafikusi munkakör megfelelő elvégzéséhez grafikusi diploma feltétel.

Számítógépes grafikai programok[szerkesztés]

A számítógépes grafikai programok ismerete követelmény az állások betöltésére, az Adobe Creative Suite csomag az ipari, grafikai stúdiókban leginkább használt grafikai szoftvercsomag. A "Suite" három elkülöníthető fő programból áll: Photoshop (képek manipulálása, tipográfia, képek létrehozása, montázsa). Az Illustrator program logók készítésére és a tipográfiára való. Az Indesign tipográfia készítésére és grafikai anyag nyomtatási előkészítésére használatos. Vannak dizájnerek, akik továbbra is a QuarkXPress szoftverrel dolgoznak. A Microsoft Word alkalmas még layout és dizájn létrehozására, alkalmazása ritkábban történik.

A print dizájner a nyomtatással is foglalkozik, előkészíti a printelni kívánt anyagot, Postscript fájlt csinál. A PDF-eket a nyomtató és a média szerint készíti el.

A webdizájner többek között SWF, HTML, CSS, PHP, Javascript stb. programnyelveken honlapokat csinál. A dizájnereknek érteniük kell a termékek előállításához és a renderelési metódusokhoz, az ofszetnyomtatáshoz, a fényképészethez, az interaktív médiához, mint az animáció, a film, a videó, a számítógépes multimédia elkészítéséhez.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]