Syntagma Musicum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Syntagma Musicum Theatrum Instrumentorum seu Sciagraphia Wolfenbüttel, 1620

A Syntagma Musicum a német zeneszerző, zenetudós, Michael Praetorius három kötetből álló zeneelméleti munkája, a könyveket Wittenbergben és Wolfenbüttelben adták ki 1614 és 1620 között. Praetorius műve a 17. századi zeneelméleti kutatások elsődleges forrása lett,[1] melynek különös jelentőségű a második kötete, a De Organographia, ebben a korabeli hangszereket osztályozza és részletes leírásukat is adja. A második kötethez tartozó függelékében gazdag illusztrációk mentén.mutatja be a hangszereket,[2] ezek jelenleg a régi hangszerek restaurálása során jelentősek.

A három kötet a következő címen jelent meg:

  • I: Musicae Artis Analecta
  • II: De Organographia
  • III: Termini musici

I. kötete, az 1614-ben megjelent Musicae Artis Analecta régebbi korok zenéjével, egyházzenével foglalkozik, a kötet latinul íródott.

II. kötete, a De Organographia kora hangszereivel foglalkozik elsődlegesen az orgonával, a könyv már németül íródott, egyike az első nem latinul írt zeneelméleti könyveknek. A II. kötethez tartozó függelék, a Theatrum Instrumentorum seu Sciagraphia 42 gyönyörű fametszetet tartalmaz, az aprólékos rajzok a 17. századi hangszereket ábrázolják, mindegyiket csoportokba rendezve sorolja fel.

III. kötete, a Termini musici már szintén németül íródott, a zeneműveket csoportosítja műfajok szerint, valamit a professzionális zenészek számára szolgál technikai részletekkel.[3]

Michael Praetorius zeneelméleti műve befejezetlen maradt, még tervezett egy negyedik kötetet is, a zeneszerzés elméleti tárgykörébe tartozó könyv megírása halála miatt azonban meghiúsult.

A hangszerek illusztrációja[szerkesztés]

A Syntagma Musicum második kötetéhez (De Organographia) tartozó függelékben (Theatrum Instrumentorum seu Sciagraphia) lévő hangszerek illusztrációiból pár kép:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Herbert, Trevor (28 March 2006). The Trombone. Yale University Press. p. 87. ISBN 978-0-300-10095-2.
  2. Encyclopædia Britannica - "Michael Praetorius”
  3. Jeffery T. Kite-Powell (translator and editor), (2004) Syntagma Musicum III: Termini musici (Wolfenbüttel, 1619) Oxford University Press.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]