Supreme Commander

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Supreme Commander
FejlesztőGas Powered Games
Hellbent Games (X360)
KiadóTHQ
TervezőChris Taylor
ZeneszerzőJeremy Soule
MotorMoho
PlatformokWindows, Xbox 360
Kiadási dátumMicrosoft Windows
EU: 2007. február 16.
USA: 2007. február 20.
Xbox 360
2008. június 23.
Verzió1.1.3280 (2008-01-14)
MűfajValós idejű stratégiai játék
Játékmódokegyjátékos, többjátékos
KorhatárPEGI: 12+[1]
USK-besorolásUSK 12
AdathordozóDVD-DL, Digitális terjesztés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
CPU: 1,8 GHz

RAM: 512 MB RAM

Videókártya: 128 MB VRAM
A Supreme Commander weboldala
SablonWikidataSegítség

A Supreme Commander (gyakran SupCom) a Chris Taylor vezette Gas Powered Games fejlesztőcég már megjelent RTS (real-time strategy – valós idejű stratégia) játéka. Először a játékosok PC Gamer magazin 2005. augusztusi számában már beletekinthettek a játék élményébe. A játék bizonyos fokig a Gamespy magazin által minden idők legjobb RTS-játékának választott Taylor által fejlesztett 1997-es Total Annihilation követője. Európában 2007. február 16-án, a tengerentúlon négy nappal később jelenik meg.

Ez az RTS már megjelenése előtt forradalmi ötleteket hordozott magában, megjelenése előtt 2006 decemberében a GameStar nevű hazai magazin hasábjain találkozhattunk a bétateszttel. A tesztelők egyértelműen pozitívan vélekedtek a játékról.[2]

Rengeteg legyártható harci egység[szerkesztés]

A konkurens RTS-ekben az egyszerre birtokolható egységek száma kb. 100 körüli, a Supreme Commanderben viszont akár 1000 egység is használható. Ez azért fontos, mert több és többféle egységet használva kibővülnek a stratégiai lehetőségek, többféle taktikára is lehetősége van a játékosnak.

Nagyméretű csatatér[szerkesztés]

A játék pályáinak mérete is nagyobb, mint konkurenseié. A Supreme Commanderben nem ritkák a több száz négyzetkilométeres pályák. A pályákon a játékos mindhárom klasszikus fegyvernemet – föld, víz, levegő – használhatja. Külön megemlítendő a tengeralattjáró-hadviselés. A kibővült harci terület és a rajta lévő földrajzi adottságok még több taktika alkalmazását teszik lehetővé.

Újszerű irányítási rendszer[szerkesztés]

A különböző stratégiák még precízebb irányítást igényelnek, ezért a játékban egy bonyolult, de annál kényelmesebben használható irányítási kezelőfelületet kapunk. Például a zoom segítségével egy egység is betöltheti a képernyőt, de ha az egész pályát akarjuk látni, akkor kizoomolva azt is megtehetjük. A közelítést arra a pontra alkalmazza a játék, ahol az egér van. Ez a megoldás a legészszerűbb és jóval megkönnyíti az irányítást, hamarabb közelíthetünk az általunk látni kívánt helyre, hamarabb mérhetjük fel a szituációt.

Total Annihilation 2[szerkesztés]

A Total Annihilation második részének is emlegetett játék a sok stratégiai lehetőség engedélyezésével rengeteg szokatlan taktikát tesz lehetővé számunkra. A játék nagy méretbeli különbségeit jól érzékelteti a zoomnál. A globális háború érzetének élményét még tovább növeli az ún. kísérleti egységek használata. A játékban minden frakciónak (erről alant) van 3 darab kísérleti egysége, amelyek nagyméretűek, ehhez mérten magas előállítási költségeik vannak és nagy pusztításra képesek. Ezek alkalmazása csak a játék későbbi szakaszában lehetséges.

Gépigény[szerkesztés]

A játék megjelenésekor a szaggatásmentes játékhoz nagy teljesítményű PC-re volt szükség. Ez indokolható a játékban egyszerre látható egységek nagy számával és a részletes grafikai megjelenéssel. Külön játéktechnikai probléma, hogy sok egység esetén az útszámító algoritmusok késlekedése miatt egy-egy új parancs esetén akár másodpercekig állhatnak az egységek.

Értékelés[szerkesztés]

GameStar[szerkesztés]

A GameStar című magazin értékelésében a játék 94%-ot kapott. Ebben szerepet játszott újszerűsége. A Supreme Commander játékmenete nem a játékos egérrel és billentyűzettel való ügyességét támogatja, hanem a stratégiaérzékét. Vagyis a játékosnak az eszére kell hagyatkoznia, ki kell használnia agya eddig használatlan zugait, amiről talán még nem is tudott. A jó stratégia erről megismerhető.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PEGI besorolás. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 11.)
  2. Gamekapocs értékelés. [2009. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 18.)