Supreme Commander

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Supreme Commander
Fejlesztő Gas Powered Games
Hellbent Games (X360)
Kiadó THQ
Tervező Chris Taylor
Zeneszerző Jeremy Soule
Motor Moho
Platformok Windows, Xbox 360
Kiadási dátum Microsoft Windows
EU: 2007. február 16.
USA: 2007. február 20.
Xbox 360
2008. június 23.
Verzió 1.1.3280 (2008-01-14)
Műfaj Valós idejű stratégiai játék
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
Korhatár PEGI: 12+[1]
Adathordozó DVD-DL, Digitális terjesztés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

CPU: 1,8 GHz
RAM: 512 MB RAM

Videokártya: 128 MB VRAM
A Supreme Commander weboldala

A Supreme Commander (gyakran SupCom) a Chris Taylor vezette Gas Powered Games fejlesztőcég már megjelent RTS (real-time strategy – valós idejű stratégia) játéka. Először a játékosok PC Gamer magazin 2005. augusztusi számában már beletekinthettek a játék élményébe. A játék bizonyos fokig a Gamespy magazin által minden idők legjobb RTS-játékának választott Taylor által fejlesztetett 1997-es Total Annihilation követője. Európában 2007. február 16-án, a tengerentúlon négy nappal később jelenik meg.

Ez az RTS már megjelenése előtt forradalmi ötleteket hordozott magában, megjelenése előtt 2006 decemberében a GameStar nevű hazai magazin hasábjain találkozhattunk a bétateszttel. A tesztelők egyértelműen pozitívan vélekedtek a játékról.[2]

Rengeteg legyártható harci egység[szerkesztés]

A konkurens RTS-ekben az egyszerre birtokolható egységek száma kb. 100 körüli, a Supreme Commanderben viszont akár 1000 egység is használható. Ez azért fontos, mert több és többféle egységet használva kibővülnek a stratégiai lehetőségek, többféle taktikára is lehetősége van a játékosnak.

Nagyméretű csatatér[szerkesztés]

A játék pályáinak mérete is nagyobb, mint konkurenseié. A Supreme Commanderben nem ritkák a több száz négyzetkilométeres pályák. A pályákon a játékos mindhárom klasszikus fegyvernemet - föld, víz, levegő - használhatja. Külön megemlítendő a tengeralattjáró-hadviselés. A kibővült harci terület és a rajta lévő földrajzi adottságok még több taktika alkalmazását teszik lehetővé.

Újszerű irányítási rendszer[szerkesztés]

A különböző stratégiák még precízebb irányítást igényelnek, ezért a játékban egy bonyolult, de annál kényelmesebben használható irányítási kezelőfelületet kapunk. Például a zoom segítségével egy egység is betöltheti a képernyőt, de ha az egész pályát akarjuk látni, akkor kizoomolva azt is megtehetjük. A közelítést arra a pontra alkalmazza a játék, ahol az egér van. Ez a megoldás a legészszerűbb és jóval megkönnyíti az irányítást, hamarabb közelíthetünk az általunk látni kívánt helyre, hamarabb mérhetjük fel a szituációt.

Total Annihilation 2[szerkesztés]

A Total Annihilation második részének is emlegetett játék a sok stratégiai lehetőség engedélyezésével rengeteg szokatlan taktikát tesz lehetővé számunkra. A játék nagy méretbeli különbségeit jól érzékelteti a zoomnál. A globális háború érzetének élményét még tovább növeli az ún. kísérleti egységek használata. A játékban minden frakciónak (erről alant) van 3 darab kísérleti egysége, amelyek nagyméretűek, ehhez mérten magas előállítási költségeik vannak és nagy pusztításra képesek. Ezek alkalmazása csak a játék későbbi szakaszában lehetséges.

Gépigény[szerkesztés]

A játék megjelenésekor a szaggatásmentes játékhoz nagy teljesítményű PC-re volt szükség. Ez indokolható a játékban egyszerre látható egységek nagy számával és a részletes grafikai megjelenéssel. Külön játéktechnikai probléma, hogy sok egység esetén az útszámító algoritmusok késlekedése miatt egy-egy új parancs esetén akár másodpercekig állhatnak az egységek.

Értékelés[szerkesztés]

GameStar[szerkesztés]

A GameStar című magazin értékelésében a játék 94%-ot kapott. Ebben szerepet játszott újszerűsége. A Supreme Commander játékmenete nem a játékos egérrel és billentyűzettel való ügyességét támogatja, hanem a stratégiaérzékét. Vagyis a játékosnak az eszére kell hagyatkoznia, ki kell használnia agya eddig használatlan zugait, amiről talán még nem is tudott. A jó stratégia erről megismerhető.

Jegyzetek[szerkesztés]