Sucre történelmi óvárosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sucre történelmi óvárosa
Világörökség
La Recoleta
La Recoleta
Adatok
Ország Bolívia
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok IV
Felvétel éve 1990
Elhelyezkedése
Sucre történelmi óvárosa (Bolívia)
Sucre történelmi óvárosa
Sucre történelmi óvárosa
Pozíció Bolívia térképén
d. sz. 19° 02′, ny. h. 65° 15′Koordináták: d. sz. 19° 02′, ny. h. 65° 15′

Sucre Bolívia alkotmány szerinti fővárosa, Legfelsőbb Bíróság székhelye valamint Chuquisaca tartomány székhelye. A csokoládékülönlegességeiről nevezetes város 1839-ben kapta a nevét Antonio José de Sucre forradalmi vezető után. Sucre 2800 méter magasan fekszik, klímája mérsékelt, gondozott tereinek köszönhetően az ország egyik legszebb városa. A történelmi városrész – mely 1990 óta a világörökség része – a fehér épületeivel, a spanyol koloniális időket idézi.

Látnivalók[szerkesztés]

A Casa de la Libertad (a szabadság háza) épületkomplexumban írták alá 1825. augusztus 6-án az ország függetlenségi nyilatkozatát, miután a spanyolok elleni háború befejeződött. A Múzeumban megtalálható dokumentumok és írásos emlékek bepillantást adnak a gyarmati időszak világába. az első nemzeti zászlókat és a függetlenséggel kapcsolatos iratokat is itt őrzik.

A La Recolata Kolostort 1601-ben alapították a ferencesek. Belső udvaraiban, melyet kőoszlopos járatok vesznek körül, muskátlival és rózsával díszített kerteket találunk. A felújított kápolnához felvonó vezet, melyekről annak idején a szerzetesek énekei zendültek fel.

A Metropolitán Katedrálisban a gyarmati és a köztársasági időszakban is egyaránt az amerikai és az európai klasszikus zene volt a meghatározó attrakció. A hely számos értékes műkinccsel büszkélkedhet, melyek néma bizonyítékai annak, hogy a gyarmati időszakban micsoda gazdagság jellemezte a vallási központot.

Forrás[szerkesztés]