Stencil buffer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ebben a programban a sablonpuffer 1-gyel tölti ki valahol a teret, ott ahol a fehér csík el van nyújtva és 0-val a maradék többit. Ezután az ovális, a négyzet és a háromszög formát két formában nyújtja el a program. Ahol a sablon puffer 0, ott a fekete színű formát nyújtja el, ahol a sablonpuffer 1, ott a fehér csíkot nyújtja el.

A stencil buffer (magyarul sablonpuffer) a modern számítógépes grafikai-hardveren alapuló extra puffer (vagyis tárolóegység), amely egyben a color buffer (magyarul színpuffer vagy pixelbuffer) és a depth buffer (mélységi puffer) is. A mélységi puffer és a sablonpuffer gyakran ugyanazt a területet osztják meg a RAM-ban.

A TNT 2 nevű videokártya óta a legtöbb videokártya támogat 32 és 24 bit-es Z-buffer-t is (kivéve a Voodoo 3 nevű). Utóbbi esetben a felszabaduló pixelenkénti 8 bitet a sablonpuffer foglalja el, amelybe 3D-s alkalmazások tetszés szerinti információkat menthetnek el. Az egyik lehetséges alkalmazás a vetett árnyékok megjelenítéséhez használja ezt a lehetőséget, mint például a Doom 3, a Star Wars Galaxies vagy a Blade nevű videojátékok.[1]

Források[szerkesztés]

  1. PC Guru. Doom III: Engine technológia. Vogel Publishing Kft.. ISSN 1217-6389 (2002) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]