Start-stop rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Start-stop rendszer kikapcsoló gombja

A start-stop rendszer automatikusan kikapcsolja és újraindítja a gépkocsik belső égésű motorját az üresjárat idejének csökkentése érdekében, így csökkentve az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. Ez a forgalmi lámpáknál, illetve a forgalmi dugókban hosszabb ideig várakozó autók esetén előnyös. A rendszer hibrid autókban jelent meg, de ma már csak belsőégésű motorral szerelt járművekben is megtalálható.

Egy manuális váltóval szerelt autóban a következőképpen működik: a jármű megállítása és a kuplungpedál egyidejűleg történő lenyomása után a váltót üresbe kell helyezni; ezután a kuplungpedál felengedése leállítja a motort. Amennyiben a jármű mozgásban van, a többi lépés nem vezet a motor leállásához. A motor akkor indul újra, ha a kuplungpedált lenyomjuk, mielőtt a sebességváltóval fokozatot választanánk. A motor akkor is újraindulhat, ha például az elektromos rendszer igényel erőforrást vagy ha a környezet túlzottan hideg és a motor ideális üzemhőmérséklet alá esne. Utóbbi esetben gyakran előfordul, hogy a motor eleve le sem áll.

Mivel a motorban az olyan kiegészítőket mint például a kompresszor és a vízpumpák egy hosszbordásszíj hajtja, ezen rendszereket újratervezik, hogy a motor leállása esetén is megfelelően működjenek. Általában inkább egy elektromos motort építenek be.

A start-stop rendszer csak egy a számtalan más technológia mellett – hatékonyabb légkondicionáló, állítható hűtőtakaró és más aerodinamikai elemek – melyeket az Egyesült Államok bevet, hogy 2025-re vállalt gallononkénti 54,5 mérföldes átlagfogyasztási célját teljesíteni tudja.[1]

Működése[szerkesztés]

A start-stop rendszer lényege az, hogy a jármű teljes megállása után, ha a sebességváltó üresbe van helyezve, akkor a motor automatikusan leáll. Ha az indulási jelet megadjuk, ami legtöbb esetben a kuplung megnyomása, a motor automatikusan elindítja önmagát. A jelzés amely a járművet leállítja, majd elindítja, típusonként eltérő lehet.

Automata váltóval szerelt gépjárművel is társítható a rendszer. Ez esetben az álló motor indítási jelzését a fékpedálba épített jeladó biztosítja, vagy egyéb helyre felszerelt gomb, esetleg a váltógomb kimozdítása.

A hibridek is rendelkeznek start-stop rendszerrel, ám itt az indítást és leállítást nem a sofőr vezérli, hanem fordulatszám és teljesítmény függvényében a jármű elektronikája. Ez már egy összetettebb technika, mint a hagyományos értelemben vett start-stop.

A start-stop rendszer statisztikailag közel 10% üzemanyag-megtakarítást képes elérni.

Az újabb start-stop rendszerekhez további energiamegtakarítást ígérő eszközöket is társítanak, amelyek a fékezés energiáját tárolják el valamilyen formában, és ezt használják fel a motor indításánál, ezzel is további energiát takarítva meg.

I-Eloop rendszer[szerkesztés]

A Mazda fejlesztette ki, melyet először az új Mazda 6-ban alkalmaztak. Ez volt az első olyan jármű, amely a fékenergia visszanyerését kondenzátorok segítségével oldotta meg. A feltöltött kondenzátorok többletenergiát biztosítanak az indítómotor számára, így nem terheli az akkumulátort, és nem kell a generátornak visszatermelni a hiányzó áramot.

I-Stop rendszer[szerkesztés]

Ezt a technikát is a Mazdának köszönhetjük, melyet a Mazda 3 és a Mazda 5 modellek benzines kivitelénél alkalmaztak első ízben 2009-ben. A Mazda CX-5 modellek mindegyikében ez mára alapfelszereltségnek számít. Az indítómotor adott dugattyúját bizonyos pozícióban állítja meg a rendszer. Ezt követően már elég csak a levegő-benzin elegyet meggyújtania a rendszernek, és a motor már el is indult.

Története[szerkesztés]

A City-matic rendszerrel felszerelt[2][3] Fiat Regata ES és a Volkswagen Polo "Formel E" a legkorábbi ilyen rendszerrel ellátott modellek közé tartoztak.

A Polóban még egy kezdetlegesebb technika volt, nem alkalmaztak nagyobb indítómotort vagy egyéb beállításokat, és a rendszer csak adott idő elteltével állította le a motort. Itt még viszonylag költséges volt az indítás, a motor által igényelt többletenergia és többletüzemanyag miatt nem volt túl optimális. Később, a motorok finomhangolása, a technika továbbfejlesztése miatt azonban egyre gazdaságosabb lett az üzemeltetése. A korábbi változatok miatt terjedt el a köztudatban, hogy a start-stop rendszer tönkreteszi a motort, és hogy többet is fogyaszt, mint amit megtakarít. Az új rendszerek esetében csupán néhány másodperces leállás már megtakarítással járhat.

A közeljövőben további technológiákkal egészíthetik ki ezt a rendszert. A Bosch fejlesztéseként megjelent egy olyan változat, amely a hibrid autókéhoz nagyban hasonló működést biztosít. A terhelésmentes időszakokban, például fékezéskor vagy lejtmenetben kikapcsolja a motort, így statisztikailag 30%-os üzemanyagfogyasztás-csökkenés is elérhető lehet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://driving.ca/audi/a6/auto-news/news/motor-mouth-heres-my-beef-with-engine-start-stop-systems, Driving.ca, 2015 május 22.
  2. Jongeneel, Jeroen (1983. december 24.). „Test: Fiat Regata 85S”. Autovisie, Hilversum, Netherlands 28, 48. o, Kiadó: Folio Groep B.V..  
  3. 18.02.2009 FIAT REGATA SEDAN BOASTED 'STOP-START' TECHNOLOGY MORE THAN TWO DECADES AGO. ItaliaSpeed.com

Források[szerkesztés]

Komplexauto.hu - Mi az a start-stop rendszer?

Totalcar.hu - A start-stop rendszer tönkreteszi az autót?

Vezess.hu - Start-stop rendszer