Springer Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Springer Ferenc
Springer Ferenc, az FTC alapító elnöke
Springer Ferenc, az FTC alapító elnöke
Született 1863. október 15.
Pest
Elhunyt 1920. október 29.
(57 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Házastársa Bauer Mária Kornélia Antónia
Foglalkozása
Sírhely Fiumei Úti Sírkert
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Springer Ferenc témájú médiaállományokat.
Idősebb Springer Ferenc és ifjabb Springer Ferenc (1921-2003) sírja Budapesten. Kerepesi temető: 41-1-30.
Springer Ferenc domborműve
(Budapest, Groupama Aréna főbejárat)
Berán Lajos alkotása

Springer Ferenc (Pest, 1863. október 15.Budapest, 1920. október 29.): a magyar labdarúgás szervezője, ügyvéd, politikus, a Ferencvárosi Torna Club első elnöke.

Családja[szerkesztés]

Szülei Springer Ferenc és Förster Anna. Unokái: Mensáros László színész, Mensáros Zoltán író, dr. Springer Ferenc a Velencei-tavi Intéző Bizottság főtitkára és Dr. Springer Miklós ügyvéd, Ferencváros díszpolgára.

Életpályája[szerkesztés]

Miután befejezte a jogi tanulmányait 1896-ban megszerezte az ügyvédi oklevelet, ügyvédi irodát nyitott Budapesten.

1896. április 29-én Budapesten, a Ferencvárosban házasságot kötött a nála 14 évvel fiatalabb Bauer Mária Kornélia Antóniával, dr. Bauer Antal és Rosenbach Ida lányával.[1]

1893-ban országgyűlési képviselővé választották Budapesten, az alkotmánypárt színeiben. A Ferencvárosi Torna Club (FTC) első elnöke. Szerepe volt az Üllői úti sporttelepének létrehozásában és a Magyar Labdarúgó-szövetség megalakításában is.

Dr. Springer Ferenc 1920. október 29-én hunyt el, az FTC alapító elnökét ezrek kísértek el utolsó útjára. 1922. szeptember 24-én az Üllői úti pályán a hálás szurkolók ünnepséget tartottak, ekkor avatták fel a klubalapító elnök emlékére készíttetett szobrot, Mátray Lajos alkotását. A "Springer szobor" mind a mai napig ott áll az Üllői úti stadionban szemben a labdarúgó játéktérrel. 1977-ben helyreállították a fatörzsre támaszkodó férfi atléta alakját formázó emlékművet.

A Fradi-játékosok zománcozott kis jelvényt viseltek, mely öt zöld és négy fehér csíkot ábrázolt. Ez az ábra a mai napig a IX. kerületre utal, a Ferencvárost szimbolizálja. A címer alján lévő zöld pajzsban három egymáshoz fordított E betűt helyeztek el, ami mindmáig a klub jelmondatát testesíti meg: Erkölcs, Erő, Egyetértés.

A labdarúgó szakosztálynak külön címere is létezik. 1928-ban, a profizmus kezdeti éveiben Manno Miltiades tervei alapján készült. A jelvény fő alakja egy bronz sas, ami karmai között egy futball-labdát szorongat. A futball-labda körül zöld-fehér színekkel pajzs látható, benne FERENCVÁROS felirat, arany vagy zöld betűkkel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Budapest IX. ker. állami házassági akv. 620/1896. folyószám.

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]