Splitterskyddad EnhetsPlattform

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SEP
A SEP lánctalpas változata
A SEP lánctalpas változata

Típuspáncélozott szállító harcjármű
Fejlesztő ország Svédország
GyártóBAE Systems AB
Általános tulajdonságok
Személyzet2 fő (további 8 fő a deszanttérben)
Hosszúság5,9 m
Szélesség2,9 m
Magasság2 m
Tömeg13,5 t
Műszaki adatok
Motor2 darab dízelmotor
Teljesítmény270 LE
Sebesség120 km/h
Hatótávolság600 km

A Splitterskyddad EnhetsPlattform (rövidítve SEP, magyarul Szabványos Golyóálló Platform) egy svéd gyártmányú moduláris páncélozott jármű, melyet a BAE Systems AB fejlesztett ki. A jármű dízel-elektromos hibridhajtású. Kódneve „Thor”. Az első járműveket 2000-ben (lánctalpas) és 2003-ban (kerekes) vették. A járműre a svéd védelmi beszerzési hivatal adta ki a pályázatot. Később Svédország úgy döntött, hogy inkább a finn gyártmányú Patria AMV páncélozott járműveket vásárolja meg. 2009 júliusáig egyetlen ország sem rendszeresítette a SEP-et.

Fejlesztés[szerkesztés]

A tervezést 1994-ben kezdték. Az eredeti svéd megrendelés 1600 darab járműről szólt. A jármű szolgálatba léptetését 2014-re tervezték.

2008 februárjában a Svéd Fegyveres Erők leállíttatta a programot. Okként a nemzetközi együttműködő partner hiányát nevezték meg, emiatt Svédországnak egyedül kellett végeznie a fejlesztést.

2009-ben a BAE bejelentette, hogy a Kongsberg Devotek kifejlesztené a sebességváltót a járműhöz.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Splitterskyddad EnhetsPlattform című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.