Splitterskyddad EnhetsPlattform

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
SEP
A SEP lánctalpas változata
A SEP lánctalpas változata

Típus páncélozott szállító harcjármű
Fejlesztő ország  Svédország
Gyártó BAE Systems AB
Általános tulajdonságok
Személyzet 2 fő (további 8 fő a deszanttérben)
Hosszúság 5,9 m
Szélesség 2,9 m
Magasság 2 m
Tömeg 13,5 t
Műszaki adatok
Motor 2 darab dízelmotor
Teljesítmény 270 LE
Sebesség 120 km/h
Hatótávolság 600 km

A Splitterskyddad EnhetsPlattform (rövidítve SEP, magyarul Szabványos Golyóálló Platform) egy svéd gyártmányú moduláris páncélozott jármű, melyet a BAE Systems AB fejlesztett ki. A jármű dízel-elektromos hibridhajtású. Kódneve „Thor”. Az első járműveket 2000-ben (lánctalpas) és 2003-ban (kerekes) vették. A járműre a svéd védelmi beszerzési hivatal adta ki a pályázatot. Később Svédország úgy döntött, hogy inkább a finn gyártmányú Patria AMV páncélozott járműveket vásárolja meg. 2009 júliusáig egyetlen ország sem rendszeresítette a SEP-et.

Fejlesztés[szerkesztés]

A tervezést 1994-ben kezdték. Az eredeti svéd megrendelés 1600 darab járműről szólt. A jármű szolgálatba léptetését 2014-re tervezték.

2008 februárjában a Svéd Fegyveres Erők leállíttatta a programot. Okként a nemzetközi együttműködő partner hiányát nevezték meg, emiatt Svédországnak egyedül kellett végeznie a fejlesztést.

2009-ben a BAE bejelentette, hogy a Kongsberg Devotek kifejlesztené a sebességváltót a járműhöz.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Splitterskyddad EnhetsPlattform című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.