Sperlágh József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sperlágh József
Sperlágh József.jpeg
Született 1829. augusztus 28.
Turdossin
Elhunyt 1892. május 12. (62 évesen)
Hatvan
Foglalkozása régész

Sperlágh József (Turdossin, 1829. augusztus 28.Hatvan, 1892. május 12.) magyar gyógyszerész, régész.

Élete[szerkesztés]

Gorál ősei az 1830-as években Hladovka település földesurai voltak, nemesi származású.

1847 előtt két évet elvégzett az Egri Líceumban. 1847-ben édesapja elhunyt, ezért tanulmányait abba kellett hagynia. 1848-49-ben honvédtisztként harcolt a magyarok oldalán.

1850-52-ben Szarvason Scheftsik Mihály patikájában Medveczky József (nagybátyja) szárnyai alatt ismerkedett meg a gyógyszerészettel. 1852-53 között Kaposváron, az Aranyoroszlán Patikában Schrőder Józsefnél volt gyakornok. 1856-ban végzett a Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem gyógyszerész szakán.

Aszódon kezdett önállóan dolgozni, itt 1870-ig maradt. 1870-ben vásárolta meg a hatvani "Megváltóhoz" patikát, mely az államosításig családja tulajdonában is maradt.

1876-ban amatőr régészként ásatásokat végzett a hatvani Strázsahegyen, ahol feltárta az úgynevezett hatvani kultúra hamvasztásos sírjait. Leleteinek egy részét a Nemzeti Múzeumnak adományozta. Fiának keresztapja is lett Rómer Flóris, a Nemzeti Múzeum régiségtárának őre, a magyar régészet megalapozója. Halálukig jó barátok voltak, éppúgy mint Rónay Jácint püspökkel (Rudolf trónörökös tanárával) és Pulszky Ferenccel (a Nemzeti Múzeum igazgatójával).

Varsányi Jánossal és Huber Bélával együtt megalapították a "Gödöllő és Vidéke történelmi és régészeti múzeum egyletet" - ezzel megalapozói lettek a vidéki múzeumok létrehozásának.

1884-ben részt vesz a Függetlenségi Párt megalakításában, a gyöngyöspatai választókörzet egyik képviselőjelöltje volt. 1885. évi VIII. Nemzetközi Archeológiai Kongresszus egyik szervezője lett. Meghívására a kongresszus tagjai Hatvanba látogattak, ahol megtekintették magánmúzeumát. Ugyanitt jelentkezett, hogy Szíbériába utazzon a IX. Nemzetközi Archeológiai Kongresszusra. Ez az út az orosz-török háború miatt kudarcba fulladt. (Egy családi legenda szerint Rozsnyai Mátyással gyógyszereket vitt Törökországba az oroszok ellen harcoló török katonáknak.)

Források[szerkesztés]

  • Sperlágh József hagyatéka.

További információk[szerkesztés]