Torta ahogada

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Torta ahogada
Típusszendvics
Nemzet, ország Mexikó
Alapanyagokbirote kenyér, vegyes disznóhús, bab, csilipaprika
A Wikimédia Commons tartalmaz Torta ahogada témájú médiaállományokat.

A torta ahogada egy mexikói szendvicsfajta. Eredetileg Jalisco állam fővárosából, Guadalajarából származik, de az ország más részein is elterjedt. A nevében található ahogada szó jelentése „megfulladt”; azért nevezik így, mert általában félig vagy akár teljesen bele van merítve a rendkívül csípős csiliszószba.

Története[szerkesztés]

A torta ahogada Guadalajarából származik, egy „városi legenda” szerint a 20. század elején keletkezett, amikor egy fáradt napszámos hazaért, és pont azokat az alapanyagokat találta meg otthon, amiből ma ez a szendvics készül: összerakta őket és nagyon megízlett neki, amit így kapott. Mások úgy tudják, hogy az 1920-as években találta fel (a bab nélküli változatot) a szendvicseket áruló, Güero becenevű Luis de la Torre (vannak, akik szerint véletlenül, mert egyszer beleejtett egy szendvicset a szószba). Nála segédkezett három testvér, Ignacio, Carlos és Miguel Saldaña, de a mártás receptjét előlük is féltve őrizte De la Torre felesége, Soledad. De la Torre halála után örökbefogadott fiára hagyta az üzletet, de neki hamarosan be kellett azt zárnia. A Saldaña testvérek azonban újra megkísérelték feltámasztani a torta ahogadát, és új üzletet nyitottak, ez lett a ma is működő „Tortas Ahogadas 'El Güerito'”.[1][2]

Leírása[szerkesztés]

A torta ahogada leggyakoribb változata nem más, mint egy vegyes, sült, aprított disznóhússal és babpürével töltött, csiliszószba mártott birote kenyér. Ez a szintén Guadalajarára jellemző kenyérspecialitás a Mexikóban elterjedtebb bolillóhoz hasonlít, de tésztája sűrűbb azénál, héja ropogósabb, íze pedig a kicsit hosszabb erjedés miatt enyhén savanykás. A mártás csilipaprikából (gyakran a helyi chile de árbol, más néven macho vagy cola de ratón („egérfarok”) fajtából[2]) ecetből és fokhagymából készül, de gyakran paradicsomot is tartalmaz vagy különálló paradicsomszószt adnak a szendvicshez. Egyes változatai készülhetnek csilipaprika vagy bab nélkül, adhatnak hozzá szinte bármilyen más zöldséget is, sőt, akár disznóhús helyett garnélarákot is tölthetnek a belsejébe. Gyakori, hogy a torta ahogadát citromba áztatott hagymaszeletekkel díszítik.[3][4]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Celebran a la Torta Ahogada y al Pollo a la Valentina en Guadalajara (spanyol nyelven). Informador. [2015. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 27.)
  2. a b Torta ahogada, manjar tapatío, símbolo del mestizaje alimenticio (spanyol nyelven). Jornada UNAM, 2006. március 30. (Hozzáférés: 2015. november 27.)
  3. Torta Ahogada (spanyol nyelven). Guadalajara Guadalajara. [2015. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 27.)
  4. Receta de tortas ahogadas (Jalisco) (spanyol nyelven). México Desconocido. (Hozzáférés: 2015. november 27.)