Nagy fémesszarvasbogár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy fémesszarvasbogár
Imágó
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 5 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Scarabaeiformia
Öregcsalád: Scarabaeoidea
Család: Szarvasbogárfélék (Lucanidae)
Alcsalád: Lucaninae
Nemzetség: Platycerini
Nem: Platycerus
Geoffroy, 1762
Faj: P. caprea
Tudományos név
Platycerus caprea
(De Geer, 1774)
Szinonimák
  • Lucanus caprea De Geer, 1774
  • Lucanus caraboides auct, (non Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nagy fémesszarvasbogár témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy fémesszarvasbogár témájú kategóriát.

A nagy fémesszarvasbogár (Platycerus caprea) a rovarok (Insecta) osztályának bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a szarvasbogárfélék (Lucanidae) családjába tartozó faj.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

A nagy fémesszarvasbogár előfordulási területe Európa keleti felén és Ázsia nyugati felén van. A főbb állományai az Urál hegységben és Törökországban élnek.[1]

Magyarországon, a Platycerus nevű rovarnem ritkább fajai közé tartozik, mely szigetszerűen, főként magasabb hegyvidéki területeken fordul elő; ilyenek: a Kőszegi-hegység, a Bükk-vidék és Mátra.

Megjelenése[szerkesztés]

A rovar 10-13 milliméter hosszú. A kitinpáncélja fényesen sötétkék színű. Könnyen összetéveszthető a vele nagyon hasonló kis fémesszarvasbogárral (Platycerus caraboides).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Hallan, Joel (2010). „Synopsis of the described Coleoptera of the World”. Biology Catalog of Texas A&M University. [2016. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 16.)  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Platycerus caprea című norvég Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Platycerus caprea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.