Brémai Tanácsköztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brémai Tanácsköztársaság
el nem ismert történelmi állam
Bremer Räterepublik
1919. január 10.1919. február 4.
Vörös csillag
Vörös csillag
Vörös zászló
Vörös zászló
Mottó: "Proletarier aller Länder, vereinigt Euch!"Világ proletárjai, egyesüljetek!"
Nemzeti himnusz: Die Internationale
Általános adatok
FővárosaBréma
Beszélt nyelveknémet
Pénznem"papírmárka" (ℳ)
Kormányzat
ÁllamfőJohann Knief
ElődállamUtódállam
 weimari köztársaságweimari köztársaság 
 Bréma (tartomány)Bréma (tartomány) 
A Wikimédia Commons tartalmaz Brémai Tanácsköztársaság témájú médiaállományokat.

A Brémai Tanácsköztársaság egy rövid életű, el nem ismert állam volt a mai Németország területén, 1919-ben, 25 napon keresztül. Bréma tartomány helyén jött létre, miután a Német Császárság elveszítette az első világháborút

Története[szerkesztés]

Toborzó plakát 1919-ből
A Munkástanács létrehozása a brémai városházán november 15-én

Előzmények[szerkesztés]

II. Vilmos német császár lemondása után Németország az összeomlás szélére sodródott. Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) új kormányt alakított a Spartakus-szövetség részvételével. Tervük szerint Németországot egy szabad szocialista köztársasággá alakították volna át.[1] A bal- és jobboldali csoportok hatalomvágy miatt kitört németországi forradalmak tovább súlyosbították a belügyi válságot.

Már a tanácsköztársaság kikiáltását megelőzően is jelentős támogatása volt a radikális baloldalnak az ipari munkásság között, az SPD választások utáni győzelmének köszönhetően is.[2] A választási eredményekből következtetve a város lakosságának jelentős hányada baloldali, azon belül a Spartakus-szövetség támogatója volt. Brémában a forradalom már november 6-án, három nappal a császár lemondása előtt tört ki. A megválasztott városi tanács már a kezdetektől fogva a legnagyobb fokú önállósággal rendelkezett, sokszor függetlenül működve a berlini kormánytól.[3]

A tanácskormány létrehozása[szerkesztés]

Az áldozatok emlékműve Brémában

Január 10-én a városi munkástanács kikiáltotta a tanácsköztársaságot, és létrehozta a törvényhozó szovjet képviselőtanácsot. Johann Knief és más, leninista eszmét valló tanárok mind a városi, mind a képviselőtanácsban erőfölénybe kerültek. A szovjet képviselőtanácsot ezután egyesítették a városi és a munkástanáccsal. Az új, egységes tanács ezután olyan fontos döntéseket hozott, mint az egyenlő fizetések és választási részvétel. A tanács, habár törvényes keretek között képviselte a lakosságot, hamar átalakult egy diktatórikus, mindent ellenőrző felsőbb hatalommá. 

A tanácskormány megszűnése[szerkesztés]

1919 elején a weimari köztársaság elég erőt gyűjtött össze ahhoz, hogy leverje a lázadó kommunista szervezeteket az országban. A könnyebb és gyorsabb megoldásért Friedrich Ebert freikorpsokat küldött Brémába a szovjet állam elfoglalására.[4] A Brémai Tanácsköztársaságot könnyebb volt leverni, mint a bajor testvérállamát, mivel minden oldalról határos volt a weimari köztársasággal, emiatt a Spartakus-szövetség nem tudta támogatni őket ellátmánnyal. A tanácsköztársaság elfoglalása mindössze 80 életet követelt. Bréma és Bremerhaven február 4-én esett el, de egyes csapatok még nagyjából egy hétig ellenálltak.

Kormányzat[szerkesztés]

A szovjet Képviselőtanács volt az állam törvényhozó, majd végrehajtó hatalma kilenc fővel (hárman a Németországi Kommunista Pártból, hárman az USPD-ből és három szabad katona).[5] Johann Kniefet, a független SPD vezetőjét nevezték ki az állam vezetőjének. 

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Priestand, David. The Red Flag: A History of Communism. Grove Press (2009). ISBN 0802145124 
  2. Bourrinet, Philippe. The Dutch and German Communist Left (1900 68): Neither Lenin Nor Trotsky Nor Stalin! - All Workers Must Think for Themselves!, Historical Materialism Book. Brill, 78. o. (2016). ISBN 9004269770 
  3. Schnell, Andreas: Alle Mächt den Räten! (german nyelven), 2004
  4. Grange, William. Cultural Chronicle of the Weimar Republic. Scarecrow Press (2008) 
  5. The Great Soviet Encyclopedia, 3rd Edition

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bremen Soviet Republic című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.