Amager

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amager
Közigazgatás
OrszágDánia
Népesség
Teljes népesség196 047 fő (2018. jan. 1.)
Földrajzi adatok
FekvéseØresund szoros
Terület96,29 km²
Hosszúság16,1 km
Szélesség11,1 km
Tengerszint feletti magasság4,0 m
Elhelyezkedése
Amager (Dánia)
Amager
Amager
Pozíció Dánia térképén
é. sz. 55° 37′, k. h. 12° 37′Koordináták: é. sz. 55° 37′, k. h. 12° 37′
A Wikimédia Commons tartalmaz Amager témájú médiaállományokat.

Amager sziget Dániában, az Øresund szorosban. Dánia fővárosa, Koppenhága részben Amager szigetén fekszik, amelyet számos híd köt össze Sjællanddal.

A második világháború alatt a nagy munkanélküliség miatt a város hatóságai nagyszabású akcióba kezdtek: a szigettől nyugatra nagy területet hódítottak el a tengertől, és a víz távoltartására gátakat emeltek, ezáltal másfélszeresére növelve Amager területét.

A Dragør Strand Hotel Amager történelmi városkájában, Dragørben

A tengertől elhódított terület Kalvebod Fælled néven ismert. Eredetileg katonai terület volt, de ma egy hatalmas építési terület, Ørestad található itt, amely Koppenhága belső részének egy kiterjesztése. Ez a terület helyet ad egy konferencia- és kiállítóközpontnak, valamint Skandinávia legnagyobb bevásárlóközpontjának is.

Kalvebod Fælled nagy része ugyanakkor természetes táj legelésző tehenekkel – a koppenhágaiak itt közel kerülhetnek a természethez anélkül, hogy messzire utaznának.

Amager – kedvező fekvésének és termékeny talajának köszönhetően – régóta lakott. Koppenhága a 19. század végén kezdett el átterjeszkedni a szigetre, és a beépített területeket 1902-ben csatolták a városhoz. A szigeten több más település is fekszik, például Dragør, Tårnby és Kastrup (közigazgatásilag Tårnby község része).

Az Øresund híd Amageren keresztül köti össze Dániát és Svédországot.

Amager keleti részén található a koppenhágai repülőtér.

Híres emberek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]