„Egis Gyógyszergyár Zrt.” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Egis lapot átneveztem Egis Nyrt. névre: A Pfizer is Pfizer Inc. néven szerepel, valamint sablon is így hivatkozik rá...
az első mondat ellent mondott a másodiknak
2. sor: 2. sor:
{{sn}}
{{sn}}
{{lektor}}
{{lektor}}
Az '''EGIS Nyrt.''' [[Magyarország]] egyik generikus gyógyszergyára. Tevékenysége teljes körű, kiterjed a generikus és originális kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és készgyógyszer-gyártáson át az értékesítésig. A vállalatot 1913-ban alapították [[Budapest]]en, [[Kőbánya|Kőbányán]].
Az '''EGIS Nyrt.''' magyar gyógyszergyártó vállalat. Tevékenysége kiterjed a generikus és originális kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és készgyógyszer-gyártáson át az értékesítésig. A vállalatot 1913-ban alapították [[Budapest]]en, [[Kőbánya|Kőbányán]].


== Történet ==
== Történet ==

A lap 2011. március 28., 21:49-kori változata

Az EGIS Nyrt. magyar gyógyszergyártó vállalat. Tevékenysége kiterjed a generikus és originális kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és készgyógyszer-gyártáson át az értékesítésig. A vállalatot 1913-ban alapították Budapesten, Kőbányán.

Történet

A társaság jogelődjét 1913-ban alapították a svájci Wander A.G. leányvállalataként.

A felfedező kutatás már az 1930-as évek elején elkezdődött a vállalatnál. Az évtized végén kifejlesztették és forgalomba hozták az első heterociklikus szulfonamid készítményt, a Ronint.

A cég az 50-es években – az államosítást követően már EGYT néven - központi idegrendszeri készítményeivel kizárólagos ellátója volt a magyar piacnak. 1955 és 1966 között 104 új generikus és licenc terméket vittek piacra.[forrás?]

1967-ben megjelent az első, saját kutatásból származó originális termék, amelyet Halidor (bencyclan) néven törzskönyveztek, és 10 évvel a bevezetése után már 50 országba exportált a vállalat.

1970-ben új gyárat avattak Körmenden, 1990-ben pedig megnyitották a nyugat-európai színvonalú termelő-kutató bázist Budapesten, a Bökényföldi úton.

A vállalat nevét 1985-ben EGIS-re változtatták, majd 1991-ben részvénytársasággá alakult, részvényeit 1994-ben vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. 1995-ben a francia Servier gyógyszergyár lett a társaság többségi tulajdonosa és stratégiai partnere.

Tulajdonosi háttér

Az EGIS részvényeinek körülbelül 90%-a külföldi tulajdonban van, ebből 51%-ot birtokol – ATP leányvállalatán keresztül - a többségi tulajdonos a francia Servier gyógyszergyár.

Kutatás-fejlesztés

Az EGIS elsősorban generikus gyógyszereket fejleszt, de emellett originális felfedező kutatásokat is folytat stratégiai partnerével, a Servier-vel együttműködésben. A K+F ráfordítások összege alapján az EGIS a harmadik a közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalatok rangsorában.[forrás?] Kiemelkedő összeget, 8,9 milliárd forintot, az árbevétel 9,3%-át fordították kutatásra és fejlesztésre a 2007/2008-es üzleti évben.[forrás?]

Termelés

Az EGIS 4,5 milliárd tablettát, 140 millió doboz gyógyszert, valamint 700 tonna hatóanyagot gyárt évente. Gyártási rendszere megfelel a nemzetközi GMP (Good Manufacturing Practice) elveknek és a magyar OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet), valamint az amerikai FDA (Food and Drug Administration) előírásainak.

A vállalat három gyártóbázison termel – Budapesten a Keresztúri úton és a Bökényföldi úton, valamint Körmenden. A fő gyártóhely (egyben a társaság székhelye) Budapesten, a kőbányai Keresztúri úton van, ahol gyógyszerhatóanyagok, tabletták, drazsék és kapszulák készülnek.

Az injekcióüzem, a nemrég elkészült, új tablettaüzem, az egyik csomagolóüzem és a készáruraktár a budapesti Bökényföldi úton található.

A körmendi gyáregységben tabletták és drazsék mellett számos más gyógyszerformát, így kenőcsöket, kúpokat, oldatokat, szirupokat és aeroszolokat is gyártanak, csomagolnak.

Termékek

Az EGIS hatóanyagokat és készgyógyszereket egyaránt gyárt. A szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre, illetve a légző-rendszerre ható gyógyszerek forgalmi részesedése meghatározó. E három csoportból származik az árbevétel több mint kétharmada.

Környezetvédelem

Az EGIS folyamatos gázégőcserék révén csökkenti a nitrogén-oxid kibocsátást, a korszerűsítési és takarékossági programok mérséklik a gőzfelhasználást és törekednek a villamos áram, a földgáz, az ipari vízfogyasztás csökkentésére.[forrás?]

Telephelyeiken a hulladékot szelektíven gyűjtik és tárolják. A társaság kiadványai újrahasznosított papírból, zacskói biológiai úton lebomló, komposztálható, környezetbarát anyagból készülnek. A papírfogyasztás csökkentését eredményezi az a gyakorlat is, hogy a dokumentumok egyre nagyobb hányada készül elektronikus formában.

Kertfenntartóik összesen 35 hektárnyi parkosított területet gondoznak. Az EGIS a XVI. kerületi Bökényföldi úton felvásárolt és megtisztított egy iparilag szennyezett ingatlant. A terület rekultivációja 2000-ben kezdődött. Azóta több mint 5000 fát, 3500 cserjét és növényritkaságot ültetettek a 12 hektáros arborétumba.[forrás?]

Jegyzetek,források

Külső hivatkozás

Az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. honlapja