„Kharübdisz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
WikitanvirBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: ko:카리브디스
Mjbmrbot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: vi:Charybdis
43. sor: 43. sor:
[[sv:Karybdis]]
[[sv:Karybdis]]
[[uk:Харібда]]
[[uk:Харібда]]
[[vi:Charybdis]]

A lap 2011. március 28., 10:36-kori változata

Kharübdisz (görögül: Χάρυβδις) vagy Charybdis a görög mitológia egyik tengeri szörnye, Poszeidón és Gaia lánya. Kharübdisz egy tengerszoros egyik oldalán élt, szemben egy sziklaüreggel, amelyben pedig Szkülla tanyázott. Kharübdisz napi háromszor beszívja, majd kizúdítja a vizet, ezzel halálos veszélybe sodorva a tengerészeket. Ha a hajósok el akarták kerülni az egyik szörnyet, kénytelenek voltak a másikhoz közelebb hajózni. A Szkülla és Kharübdisz között kifejezés is innen ered.

Hagyományosan a két szörnyet a Messinai-szoros környékére helyezik, Olaszország és Szicília szigete közé. Egy alternatív változat szerint a hely inkább északnyugat-Görögországban lehetett, a Cape Skilla-nál. Kharübdisz egykor nimfa volt, akit Zeusz azért vetett a tengerbe és változtatott szörnyé, amiért megevett néhány marhát abból a csordából, amelyet Héraklész vett el Gérüonésztől tizedik próbája során.

Útja során Odüsszeusznak sikerült ugyan elkerülnie Kharübdiszt, de Szkülla elragadta hat tengerészét mikor hajójával átkelt a szoroson.

Források