„Maggie Cheung” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
34. sor: 34. sor:


'''Maggie Cheung Man-yuk''' (egyszerűsített kínai: 张曼玉, hagyományos kínai: 張曼玉, pinjin: Zhāng Mànyù) ([[Hongkong]], [[1964]]. [[szeptember 20.]]) kínai színésznő és étterem tulajdonos. [[Anglia|Angliában]] és Hongkongban nőtt fel, karrierjének kezdete, vagyis 1983 óta több mint hetven filmben játszott. Ő az első ázsiai színésznő, aki díjat nyert a [[Legjobb női alakítás díja (Cannes-i Fesztivál)|Cannes-i Fesztiválon]].
'''Maggie Cheung Man-yuk''' (egyszerűsített kínai: 张曼玉, hagyományos kínai: 張曼玉, pinjin: Zhāng Mànyù) ([[Hongkong]], [[1964]]. [[szeptember 20.]]) kínai színésznő és étterem tulajdonos. [[Anglia|Angliában]] és Hongkongban nőtt fel, karrierjének kezdete, vagyis 1983 óta több mint hetven filmben játszott. Ő az első ázsiai színésznő, aki díjat nyert a [[Legjobb női alakítás díja (Cannes-i Fesztivál)|Cannes-i Fesztiválon]].

==Korai évek==

A hongkongi születésű Maggie Cheung Man-yuk családjának gyökerei Sanghajba nyúlnak vissza. Általános iskoláját 1971-től az egyik St. Paul's Convent Schoolban végezte. Kereskedő családja Maggie nyolc éves korában Hongkongból az Egyesült Királyságba emigrált, fiatal korának nagy részét ott töltötte. 1982-ben egy vakációra tért vissza Hongkongba, de végül egy modell munka kapcsán ott is maradt, majd a Lane Crawford áruházlánc egyikében kapott állást. 1983-ban részt vett a Miss Hongkong szépségversenyen, ahol második helyezett lett és Miss Photogenic díjat nyert. Ugyanabban az évben középdöntős volt a [[Miss World]] szépségversenyen.

==Karrier==

1988-ig jellemzően csak [[cameo-megjelenés]]ei voltak a képernyőn. Első nevezetesebb szerepe [[Jackie Chan]] mellett a ''[[Rendőrsztori]]'' sorozatban volt (kivéve a 2004-es ''[[Újabb rendőrsztori]]''). Maga Cheung igazi színészi karrierjét [[Wong Kar-wai]] 1988-as ''As Tears Go By'' című filmjében való szereplésétől számítja.

A ''Centre Stage'' (Yuen Ling-yuk) című filmjében folyékonyan beszélt kantoni, mandarin és sanghaji nyelven egyaránt. A 2004-es ''[[Tiszta]]'' című drámában angolul, franciául és kantoni nyelven felváltva alakítja szerepét.

Ázsián kívül az ''[[Irma Vep]],'' a ''[[Centre Stage]], ''[[Az utolsó éjszaka Hongkongban]]'', a ''[[Szerelemre hangolva]]'', a ''[[Hős (film, 2002)|Hős]]'', a ''[[2046 (film)|2046]]'' és a ''[[Tiszta]]'' című filmek hoztak ismertséget számára.

1997-ben zsűritag volt a [[Berlini Filmfesztivál]]on, 1999-ben a [[Velencei Nemzetközi Filmfesztivál]]on és 2007-ben a [[Cannes-i fesztivál]]on. 2006-ban, az [[2006-os cannes-i fesztivál|59. Cannes-i filmfesztivál]]on annak történelme során először a fesztivál hivatalos poszterén élő színésznő szerepelt, Maggie Cheung a ''Szerelemre hangolva'' című film szereplőjeként.

2007. február 7-én a ''[[The New York Times]]'' 2006-os ''Legnagyobb előadók'' elnevezésű listájára sorolta a színésznőt a ''Tiszta'' című filmben alakított szerepéért. Huszonöt évnyi filmes karrier után úgy döntött, visszavonul a színjátszástól, és filmes zeneszerzőként dolgozik.<ref>{{cite web|last=Flynn|first=Bob|title=''Maggie Cheung: Why the Asian star is turning her back on film''|url=http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/features/maggie-cheung-why-the-asian-star-is-turning-her-back-on-film-444101.html|publisher=independent.co.uk|accessdate=2010-09-18|language=angol|date=2007-04-10}}</ref>


==Források==
==Források==

A lap 2010. szeptember 18., 21:33-kori változata

Maggie Cheung
Shanghai movie festival, 2007.
Shanghai movie festival, 2007.
Életrajzi adatok
Születési névMaggie Cheung Man-yuk
Született1964. szeptember 20. (59 éves)[1][2][3][4]
Hongkong
Származás Hongkong
HázastársaOlivier Assayas (1998 - 2001)
Pályafutása
Iskolái
  • St Paul's Girls' School
  • St Edmund's School
Aktív évek1983 - 2004, 2009 -
Híres szerepeiRendőrsztori
Hős
2046
Díjai
További díjakHong Kong Film Awards
Hong Kong Film Critics Society Awards
Golden Bauhinia Awards
Golden Horse Awards
Legjobb női alakítás díja (Cannes-i Fesztivál)

Maggie Cheung IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Maggie Cheung témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Maggie Cheung Man-yuk (egyszerűsített kínai: 张曼玉, hagyományos kínai: 張曼玉, pinjin: Zhāng Mànyù) (Hongkong, 1964. szeptember 20.) kínai színésznő és étterem tulajdonos. Angliában és Hongkongban nőtt fel, karrierjének kezdete, vagyis 1983 óta több mint hetven filmben játszott. Ő az első ázsiai színésznő, aki díjat nyert a Cannes-i Fesztiválon.

Korai évek

A hongkongi születésű Maggie Cheung Man-yuk családjának gyökerei Sanghajba nyúlnak vissza. Általános iskoláját 1971-től az egyik St. Paul's Convent Schoolban végezte. Kereskedő családja Maggie nyolc éves korában Hongkongból az Egyesült Királyságba emigrált, fiatal korának nagy részét ott töltötte. 1982-ben egy vakációra tért vissza Hongkongba, de végül egy modell munka kapcsán ott is maradt, majd a Lane Crawford áruházlánc egyikében kapott állást. 1983-ban részt vett a Miss Hongkong szépségversenyen, ahol második helyezett lett és Miss Photogenic díjat nyert. Ugyanabban az évben középdöntős volt a Miss World szépségversenyen.

Karrier

1988-ig jellemzően csak cameo-megjelenései voltak a képernyőn. Első nevezetesebb szerepe Jackie Chan mellett a Rendőrsztori sorozatban volt (kivéve a 2004-es Újabb rendőrsztori). Maga Cheung igazi színészi karrierjét Wong Kar-wai 1988-as As Tears Go By című filmjében való szereplésétől számítja.

A Centre Stage (Yuen Ling-yuk) című filmjében folyékonyan beszélt kantoni, mandarin és sanghaji nyelven egyaránt. A 2004-es Tiszta című drámában angolul, franciául és kantoni nyelven felváltva alakítja szerepét.

Ázsián kívül az Irma Vep, a Centre Stage, Az utolsó éjszaka Hongkongban, a Szerelemre hangolva, a Hős, a 2046 és a Tiszta című filmek hoztak ismertséget számára.

1997-ben zsűritag volt a Berlini Filmfesztiválon, 1999-ben a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon és 2007-ben a Cannes-i fesztiválon. 2006-ban, az 59. Cannes-i filmfesztiválon annak történelme során először a fesztivál hivatalos poszterén élő színésznő szerepelt, Maggie Cheung a Szerelemre hangolva című film szereplőjeként.

2007. február 7-én a The New York Times 2006-os Legnagyobb előadók elnevezésű listájára sorolta a színésznőt a Tiszta című filmben alakított szerepéért. Huszonöt évnyi filmes karrier után úgy döntött, visszavonul a színjátszástól, és filmes zeneszerzőként dolgozik.[5]

Források

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 13.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Flynn, Bob: 'Maggie Cheung: Why the Asian star is turning her back on film' (angol nyelven). independent.co.uk, 2007. április 10. (Hozzáférés: 2010. szeptember 18.)

Külső hivatkozások