„Soros György” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
angolból fordítva
1. sor: 1. sor:
[[Kép:Soros talk in Malaysia.jpg|bélyegkép|jobbra|250px|Soros György]]
[[Kép:Soros talk in Malaysia.jpg|bélyegkép|jobbra|250px|Soros György]]
'''Soros György''' (született ''Schwartz György;'' [[Budapest]], [[1930]]. [[augusztus 2.]] – ) magyar, zsidó származású [[Amerikai Egyesült Államok|amerikai]] pénzügyi spekuláns, befektető [[közgazdász]], emberbarát és politikai aktivista. Társadalmi szervezeteket támogató alapítványáról is ismert.
'''Soros György''' (született ''Schwartz György;'' [[Budapest]], [[1930]]. [[augusztus 2.]] – ) magyar, zsidó származású [[Amerikai Egyesült Államok|amerikai]] pénzügyi spekuláns, befektető [[közgazdász]], emberbarát és politikai aktivista. Társadalmi szervezeteket támogató alapítványáról is ismert.

Soros azzal vált híressé, hogy 1992-ben az úgynevezett „[[fekete szerda|fekete szerdán]]” masszív spekulációval kiütötték az [[angol font]]ot az akkori európai átváltási mechanizmusból. Becslések szerint nettó 9 milliárd [[amerikai dollár]]ral rendelkezik, ezzel a [[Forbes]] magazin összeállítása szerint ő a világ 101-ik leggazdagabb embere.



== Élete ==
== Élete ==
8. sor: 11. sor:
1988-ban Franciaországban, 1992-ben Angliában és 1993-ban Németországban hajtott végre nagy feltűnést keltő pénzügyi spekulációs műveleteket.
1988-ban Franciaországban, 1992-ben Angliában és 1993-ban Németországban hajtott végre nagy feltűnést keltő pénzügyi spekulációs műveleteket.


A Soros Fund Management befektetési alapkezelő társaság és a [[Nyitott Társadalom Intézet]] elnöke. A lengyel [[Szolidaritás]] és a csehszlovák [[Charta 77]] mozgalomnak nyújtott segítsége hozzájárult a [[Szovjetunió]] befolyásának gyengüléséhez, végül megszűnéséhez. Orosz és nyugati elemzők szerint a 2003-as [[Grúzia|grúz]] [[rózsás forradalom]] sikere az ő finanszírozása és szervezése nélkül aligha lett volna elképzelhető, bár szerinte ezek a vélemények messzemenőkig túlzóak. Az Egyesült Államok belpolitikájának alakításában is tevékenyen részt vett a 2004-es elnökválasztás során, a [[George W. Bush]] megbuktatására tett erőfeszítések nagyösszegű támogatásával. Az ukrán 2006 évi narancsos forradalom sikeres támogatásával elérte Ukrajna politikai irányultságának megváltozását. Fehéroroszországban az ellenzéki erők támogatása miatt persona non grata-nak nyiltvánították.
A Soros Fund Management befektetési alapkezelő társaság és a [[Nyitott Társadalom Intézet]] elnöke. A lengyel [[Szolidaritás]] és a csehszlovák [[Charta 77]] mozgalomnak nyújtott segítsége hozzájárult a [[Szovjetunió]] befolyásának gyengüléséhez, végül megszűnéséhez. Orosz és nyugati elemzők szerint a 2003-as [[Grúzia|grúz]] [[rózsás forradalom]] sikere az ő finanszírozása és szervezése nélkül aligha lett volna elképzelhető, bár szerinte ezek a vélemények messzemenőkig túlzóak. Az Egyesült Államok belpolitikájának alakításában is tevékenyen részt vett a 2004-es elnökválasztás során, a [[George W. Bush]] megbuktatására tett erőfeszítések nagyösszegű támogatásával. Az ukrán 2006 évi narancsos forradalom sikeres támogatásával elérte Ukrajna politikai irányultságának megváltozását. [[Fehéroroszország]]ban az ellenzéki erők támogatása miatt persona non grata-nak nyiltvánították.


Az [[amerikai jelzáloghitel-válság]]ot a [[második világháború]] előtti [[nagy gazdasági világválság]]hoz hasonlította.
Az [[amerikai jelzáloghitel-válság]]ot a [[második világháború]] előtti [[nagy gazdasági világválság]]hoz hasonlította.

A lap 2009. február 7., 22:30-kori változata

Soros György

Soros György (született Schwartz György; Budapest, 1930. augusztus 2. – ) magyar, zsidó származású amerikai pénzügyi spekuláns, befektető közgazdász, emberbarát és politikai aktivista. Társadalmi szervezeteket támogató alapítványáról is ismert.

Soros azzal vált híressé, hogy 1992-ben az úgynevezett „fekete szerdán” masszív spekulációval kiütötték az angol fontot az akkori európai átváltási mechanizmusból. Becslések szerint nettó 9 milliárd amerikai dollárral rendelkezik, ezzel a Forbes magazin összeállítása szerint ő a világ 101-ik leggazdagabb embere.


Élete

Magyar zsidó családban született, Schwartz Tivadar (Soros Tivadar) író, újságíró, eszperantista fiaként. 1944-ben a 13 éves fiút egy minisztériumi tisztviselő rejtegette Budapesten, így sikerült túlélnie a holokausztot. 1947-ben kivándorolt az Egyesült Királyságba, ahol 1956-ig élt. 1952-ben diplomázott a London School of Economicson. 1956-ban költözött az Amerikai Egyesült Államokba.

1962-1965 között filozófiával foglalkozott. Egy évtizeden keresztül egy tőzsdei cégnél alkuszként és értékpapír-elemzőként dolgozott. 1969-ben megalapította a Quantum Befektetési Alapot, 1983-ban pedig a Soros Alapítványt, amit a következő évben Magyarországra is kiterjesztett. 1994-ben elindította a Global Power Investments-et. 1989-ben a Magyar Kulturális Kamara tiszteletbeli elnökének választották. 1988-ban Franciaországban, 1992-ben Angliában és 1993-ban Németországban hajtott végre nagy feltűnést keltő pénzügyi spekulációs műveleteket.

A Soros Fund Management befektetési alapkezelő társaság és a Nyitott Társadalom Intézet elnöke. A lengyel Szolidaritás és a csehszlovák Charta 77 mozgalomnak nyújtott segítsége hozzájárult a Szovjetunió befolyásának gyengüléséhez, végül megszűnéséhez. Orosz és nyugati elemzők szerint a 2003-as grúz rózsás forradalom sikere az ő finanszírozása és szervezése nélkül aligha lett volna elképzelhető, bár szerinte ezek a vélemények messzemenőkig túlzóak. Az Egyesült Államok belpolitikájának alakításában is tevékenyen részt vett a 2004-es elnökválasztás során, a George W. Bush megbuktatására tett erőfeszítések nagyösszegű támogatásával. Az ukrán 2006 évi narancsos forradalom sikeres támogatásával elérte Ukrajna politikai irányultságának megváltozását. Fehéroroszországban az ellenzéki erők támogatása miatt persona non grata-nak nyiltvánították.

Az amerikai jelzáloghitel-válságot a második világháború előtti nagy gazdasági világválsághoz hasonlította.

Külső hivatkozások

Életrajzok

Beszédei

Művei

Magyarul megjelent írások:

  • A nyílt társadalom (magyarul megjelent 2001-ben)
  • A pénz alkímiája (magyarul megjelent 1996-ban)
  • A lehetetlen megkísértése (magyarul megjelent 1991-ben)
  • A globális kapitalizmus válsága - Veszélyben a nyílt társadalom, Scolar Kiadó (Magyar Könyvklub), Budapest, 1999. ISBN 936-548-939-3

Angol nyelvű írások:

Interjúk

Sablon:Csonk-Amerikai életrajz