„Anna, Peti és Gergő” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a törölt képek ki
a idézőjel
5. sor: 5. sor:
A szerző az elmúlt évtized elhivatott magyar gyermekkönyv írója és illusztrátora. Nevéhez számtalan gyermekkönyv és verseskötet fűződik. Történeteit maga illusztrálja, meséivel harmonikus, megnyugtató világot közvetít. Sokrétű karitatív tevékenységéért a szerző Pro Voluntárius elismerést és a Máltai Szeretetszolgálat oklevelét vehette át. Kimagasló szakmai tevékenységért az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben „Pro Familiis” díjban részesítette Bartos Erikát.
A szerző az elmúlt évtized elhivatott magyar gyermekkönyv írója és illusztrátora. Nevéhez számtalan gyermekkönyv és verseskötet fűződik. Történeteit maga illusztrálja, meséivel harmonikus, megnyugtató világot közvetít. Sokrétű karitatív tevékenységéért a szerző Pro Voluntárius elismerést és a Máltai Szeretetszolgálat oklevelét vehette át. Kimagasló szakmai tevékenységért az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben „Pro Familiis” díjban részesítette Bartos Erikát.
Részlet Balog Zoltán miniszter úr beszédéből a Pro Familiis- és Pro Caritate-díjak átadásán (2015):
Részlet Balog Zoltán miniszter úr beszédéből a Pro Familiis- és Pro Caritate-díjak átadásán (2015):
A díjazottak között van egy anyuka, akinek első gyermeke nehezen fogadta kistestvérét, az ezzel együtt járó helyzetet. Ő megrajzolta a kislányának mindazt, ami velük történt, mindazt, ami egy kisgyermek mindennapjainak a része. A történetek folytatódtak, és könyv formában egyre több gyerek követhette a háromgyerekessé nőtt család mindennapjait. Újabb mesekönyvek születtek, melyek szintén a gyermekek kedvenceivé váltak. Jótékonysági szervezetek munkatársai is megkeresték ezt az anyukát, olyan édesanyák, akiknek gyermekeit szintén elvarázsolta meséi derűjével, kedvességével, és azt kérték, hogy készítsen olyan mesekönyveket, amelyek a betegséggel küzdő gyermekek számára jelentenek kapaszkodót. Így jött létre a Szívfüzet, amely a szívkatéterezés előtt álló kisgyermekeknek mesél rajzosan az orvosi vizsgálatokról, és így jött létre a Bátorságpróba, amely a daganatos és leukémiás gyerekeket készíti fel rajzos mese nyelvén a rájuk váró vizsgálatokra, kezelésekre. Az Őrangyal mesék pedig az elfogadásról, a fogyatékkal élő kisgyermekekről szólnak, akik nem találják helyüket a saját közösségeikben. Ez az anyuka Bartos Erika, aki szintén itt van közöttünk. Ez a díj most lehetőséget ad arra, hogy ezt valamelyest viszonozzuk, kifejezzük elismerésünket és nagyrabecsülésünket a díjazottaknak. A díjakat én csak átadom, de ezt a díjat nem tőlem kapják, hanem a közösségtől, a nemzettől, a családoktól. Azt üzenik önöknek ezzel a díjjal, hogy köszönjük mindazt, amit értünk tettek és tesznek, a díjak a családok szeretetének megnyilatkozása is, fogadják ehhez hasonló szeretettel!
''"A díjazottak között van egy anyuka, akinek első gyermeke nehezen fogadta kistestvérét, az ezzel együtt járó helyzetet. Ő megrajzolta a kislányának mindazt, ami velük történt, mindazt, ami egy kisgyermek mindennapjainak a része. A történetek folytatódtak, és könyv formában egyre több gyerek követhette a háromgyerekessé nőtt család mindennapjait. Újabb mesekönyvek születtek, melyek szintén a gyermekek kedvenceivé váltak. Jótékonysági szervezetek munkatársai is megkeresték ezt az anyukát, olyan édesanyák, akiknek gyermekeit szintén elvarázsolta meséi derűjével, kedvességével, és azt kérték, hogy készítsen olyan mesekönyveket, amelyek a betegséggel küzdő gyermekek számára jelentenek kapaszkodót. Így jött létre a Szívfüzet, amely a szívkatéterezés előtt álló kisgyermekeknek mesél rajzosan az orvosi vizsgálatokról, és így jött létre a Bátorságpróba, amely a daganatos és leukémiás gyerekeket készíti fel rajzos mese nyelvén a rájuk váró vizsgálatokra, kezelésekre. Az Őrangyal mesék pedig az elfogadásról, a fogyatékkal élő kisgyermekekről szólnak, akik nem találják helyüket a saját közösségeikben. Ez az anyuka Bartos Erika, aki szintén itt van közöttünk. Ez a díj most lehetőséget ad arra, hogy ezt valamelyest viszonozzuk, kifejezzük elismerésünket és nagyrabecsülésünket a díjazottaknak. A díjakat én csak átadom, de ezt a díjat nem tőlem kapják, hanem a közösségtől, a nemzettől, a családoktól. Azt üzenik önöknek ezzel a díjjal, hogy köszönjük mindazt, amit értünk tettek és tesznek, a díjak a családok szeretetének megnyilatkozása is, fogadják ehhez hasonló szeretettel!"''


== Az Anna, Peti és Gergő sorozat kötetei ==
== Az Anna, Peti és Gergő sorozat kötetei ==

A lap 2019. október 18., 15:40-kori változata

Az Anna, Peti és Gergő című gyermekkönyvsorozat Bartos Erika író (és építészmérnök) műve. A tizenegy kötetet számláló Anna, Peti és Gergő című könyvsorozat az építészmérnök végzettségű Bartos Erika családi ihletésű mesegyűjteménye, mely 2006 és 2009 között jelent meg az Alexandra kiadó gondozásában. A sorozat a kisgyermekes családok mindennapi életét, apró eseményeit dolgozza fel a legkisebbek nyelvén, a szerző illusztrációival. A tizenegy kötetben összesen 170 mese kapott helyet.

Az Anna, Peti és Gergő sorozattal a szerző 2010-ben elnyerte a gyerekirodalmi szakma által szervezett "Tíz év ötven legjobb könyve" szavazás közönséglistáján az első helyezést.

A szerző az elmúlt évtized elhivatott magyar gyermekkönyv írója és illusztrátora. Nevéhez számtalan gyermekkönyv és verseskötet fűződik. Történeteit maga illusztrálja, meséivel harmonikus, megnyugtató világot közvetít. Sokrétű karitatív tevékenységéért a szerző Pro Voluntárius elismerést és a Máltai Szeretetszolgálat oklevelét vehette át. Kimagasló szakmai tevékenységért az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben „Pro Familiis” díjban részesítette Bartos Erikát. Részlet Balog Zoltán miniszter úr beszédéből a Pro Familiis- és Pro Caritate-díjak átadásán (2015): "A díjazottak között van egy anyuka, akinek első gyermeke nehezen fogadta kistestvérét, az ezzel együtt járó helyzetet. Ő megrajzolta a kislányának mindazt, ami velük történt, mindazt, ami egy kisgyermek mindennapjainak a része. A történetek folytatódtak, és könyv formában egyre több gyerek követhette a háromgyerekessé nőtt család mindennapjait. Újabb mesekönyvek születtek, melyek szintén a gyermekek kedvenceivé váltak. Jótékonysági szervezetek munkatársai is megkeresték ezt az anyukát, olyan édesanyák, akiknek gyermekeit szintén elvarázsolta meséi derűjével, kedvességével, és azt kérték, hogy készítsen olyan mesekönyveket, amelyek a betegséggel küzdő gyermekek számára jelentenek kapaszkodót. Így jött létre a Szívfüzet, amely a szívkatéterezés előtt álló kisgyermekeknek mesél rajzosan az orvosi vizsgálatokról, és így jött létre a Bátorságpróba, amely a daganatos és leukémiás gyerekeket készíti fel rajzos mese nyelvén a rájuk váró vizsgálatokra, kezelésekre. Az Őrangyal mesék pedig az elfogadásról, a fogyatékkal élő kisgyermekekről szólnak, akik nem találják helyüket a saját közösségeikben. Ez az anyuka Bartos Erika, aki szintén itt van közöttünk. Ez a díj most lehetőséget ad arra, hogy ezt valamelyest viszonozzuk, kifejezzük elismerésünket és nagyrabecsülésünket a díjazottaknak. A díjakat én csak átadom, de ezt a díjat nem tőlem kapják, hanem a közösségtől, a nemzettől, a családoktól. Azt üzenik önöknek ezzel a díjjal, hogy köszönjük mindazt, amit értünk tettek és tesznek, a díjak a családok szeretetének megnyilatkozása is, fogadják ehhez hasonló szeretettel!"

Az Anna, Peti és Gergő sorozat kötetei

  • Anna, Peti és Gergő - Gergőkönyv (2009)
  • Anna, Peti és Gergő - Petikönyv (2009)
  • Anna, Peti és Gergő - Annakönyv (2009)
  • Anna, Peti és Gergő - Süss fel, Nap! (2008)
  • Anna, Peti és Gergő - Megmondalak! (2008)
  • Anna, Peti és Gergő - Családi fészek (2008)
  • Anna, Peti és Gergő - Játsszunk együtt! (2008)
  • Anna, Peti és Gergő - Irány az iskola! (2007)
  • Anna, Peti és Gergő - Nagycsalád lettünk (2007)
  • Anna és Peti - Irány az óvoda! (2006)
  • Anna és Peti - Kistestvér érkezik (2006)

Méltatás az Anna, Peti és Gergő könyvekről

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus, 2005:

"Irigylem Annát és Petit, hiszen mindig ilyen könyvecskékből szerettem volna olvasni kisgyermekeimnek. Mert a nagymesék korszakát az efféle meséknek kell megelőzniük. A kisgyerekek mindennapjairól kellene mesélnünk, igen, lehetőleg olyan kedvesen, ahogy Bartos Erika szívhez szóló – mert szívből fakadó – rajzai és szövegei."

Marék Veronika meseíró, 2006:

"Évekkel ezelőtt nagy örömmel bukkantam rá Anna és Peti történeteire. Tetszettek a színes, fura kis rajzok, a mindnyájunkról szóló mesék, amelyek végén – mint egy jól elhelyezett csattanó – megjelenik a fénykép: így volt, igaz volt. Örülök, hogy a sorozat folytatódik, otthonos és ismerős."

Halász Judit énekes, színész, 2007:

"Hároméves unokámnak egy hét leforgása alatt ötször kellett elolvasnom Anna, Peti és Gergő történetét. Javaslom, próbálják ki Önök is, ha van hasonló korú gyerek a családban. A könyv titka az a nyugalom és biztonságérzet, melyet a világot most felfedező apróságok leginkább igényelnek."

Boldizsár Ildikó mesepszichológus, 2007:

"Bartos Erika meséi és rajzai nagy segítséget jelentenek a kisgyerekeknek ahhoz, hogy a nap során felgyülemlett szorongásokat oldják, és a gyerekek választ kapjanak olyan kérdésekre, amelyeket még nem is igazán tudnak feltenni. E kitűnő könyveknek, az Anna, Peti és Gergő sorozatnak köszönhetően a kicsik újra átélhetik a mindennapok örömeit, fájdalmait."

Források