„Filippínó-tengeri csata” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Montecuccoli07 (vitalap | szerkesztései)
Montecuccoli07 (vitalap | szerkesztései)
42. sor: 42. sor:
'''Task Force 58''' parancsnok Marc Mitcher tengernagy, zászlóshajó: ''USS Lexington'' repülőgép-hordozó
'''Task Force 58''' parancsnok Marc Mitcher tengernagy, zászlóshajó: ''USS Lexington'' repülőgép-hordozó


'''Task Group 58.7''' Willis Lee altengernagy, hét gyors csatahajó (''USS Washing''ton /zászlóshajó/, ''USS North Carolina, USS South Dakota, USS Indiana, USS Alabama, USS Iowa, USS New Jersey''), 8 nehézcirkáló.
'''Task Group 58.7''' Willis Lee altengernagy, hét gyors csatahajó (''USS Washing''ton /zászlóshajó/, ''USS North Carolina, USS South Dakota, USS Indiana, USS Alabama, USS Iowa, USS New Jersey''), 8 nehézcirkáló (''USS Baltimore, USS Boston, USS Canberra, USS Indianapolis, USS Wichita, USS Minneapolis, USS New Orleans, USS San Francisco'').


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2017. február 26., 20:34-kori változata

Filippínó-tengeri csata
A Zuikaku japán repülőgép-hordozó és két rombolója amerikai haditengerészeti repülőgépek támadása alatt 1944. június 20-án
A Zuikaku japán repülőgép-hordozó és két rombolója amerikai haditengerészeti repülőgépek támadása alatt 1944. június 20-án

Konfliktusmásodik világháború, Csendes-óceáni hadszíntér
Időpont1944. június 19június 20.
HelyszínFilippínó-tenger, Csendes-óceán
Eredményteljes amerikai győzelem
Szemben álló felek
Szövetségesek Amerikai Egyesült ÁllamokJapán Birodalom
Parancsnokok
Raymond Spruance
Marc A. Mitscher
Ozava Dzsiszaburó
Kakuta Kakudzsi
Szemben álló erők
7 flotta-repülőgép-hordozó
8 kísérő-repülőgép-hordozó
7 csatahajó
79 egyéb hadihajó
28 tengeralattjáró
956 repülőgép
99 000 katona
5 flotta-repülőgép-hordozó
4 kísérő-repülőgép-hordozó
5 csatahajó
19 egyéb hadihajó
24 tengeralattjáró
450 hordozófedélzeti repülőgép
300 szárazföldi repülőgép
Veszteségek
megsérült: 1 csatahajó
123 repülőgép zuhant le[1]
elsüllyedt: 3 flotta-repülőgép-hordozó és 2 olajszállító
megsérült: 6 egyéb hadihajó
550–645 repülőgép zuhant le[1]
Térkép
Filippínó-tengeri csata (Csendes-óceán)
Filippínó-tengeri csata
Filippínó-tengeri csata
Pozíció a Csendes-óceán térképén
é. sz. 20°, k. h. 130°Koordináták: é. sz. 20°, k. h. 130°
A Wikimédia Commons tartalmaz Filippínó-tengeri csata témájú médiaállományokat.

A filippínó-tengeri csata döntő tengeri ütközet volt a második világháború vége felé, 1944. június 19-20-án, amelyben a Japán Császári Haditengerészet csapott össze az amerikai haditengerészettel.

Az ütközet

Az ütközet célja amerikai részről az volt, hogy megsemmisítse a japán tengerészet repülőgép-hordozóinak nagy részét, csökkentve azok műveleti lehetőségeit, továbbá fedezze a Mariana-szigetek elleni offenzívát. Ez a tengeri csata volt az ötödik és egyben utolsó fő, repülőgép-hordozók között lezajlott ütközet a két haditengerészet között. Az amerikai Ötödik flotta a japán haditengerészet Egyesített flottájával és más tengerészeti, szárazföldi alakulataival, valamint a környező szigeteken települő helyőrségeivel nézett szembe.

Egy térkép a csatáról: a Fülöp-szigetekről induló japán flottaerők a Marianna-szigeteknél ütköztek meg az amerikai Ötödik flottával, majd Okinava felé távoztak

Az ütközet köznapi amerikai beceneve a „Mariana-szigeteki nagy pulykalövészet” (Great Marianas Turkey Shoot)[2] lett, mely jól mutatta a japán repülőerők aránytalan veszteségeit az amerikai vadászpilótákkal és légvédelmi alakulatokkal szemben. Az amerikai veszteségek alacsony mivoltát jól jellemezi az, amit a csata alatt a USS Lexington egyik pilótája mondott: „Olyan ez, mint a régi idők egy pulykalövészete!”[3] A drasztikus különbségű végeredmény nagyban az amerikai fejlesztéseknek volt köszönhető: alaposabban kiképzett pilóták, kezelő- és kiszolgálószemélyzetek, széleskörűbb harctéri taktikák, egyszerűbb, üzembiztosabb gyártástechnológiák bevezetése, erősebb és hatékonyabb harceszközök, repülőgépek, hadihajók, légvédelmi rendszerek alkalmazása, továbbá az információszerzés újszerű eszközeivel hatékonyabban vezetett alakulatok, amelyekkel a japán hadigépezet már nem tudott lépést tartani sem mennyiségi, sem minőségi értelemben.[4][5] Végül a Japán Császári Haditengerészet elvesztett a bevetett öt repülőgép-hordozójából hármat, valamint annyi repülőgépet és képzett személyzetét (550-645 között),[1] melyet képtelen lett pótolni és beérni akár korábbi állapotát, miközben ellenfele tovább fejlődött, hódította vissza elfoglalt területeit és drasztikusan csökkentette a japán erőforrásokat. A négy hónappal későbbi leyte-öbölbeli csata végleg megpecsételte mind a japán haditengerészet, mind pedig a Birodalom sorsát.


Az ütközetben részt vevő haditengerészeti erők

U.S. Navy

Fifth Fleet parancsnok: Raymond Spruance tengernagy, zászlóshajó: USS Indianapolis nehézcirkáló

Task Force 58 parancsnok Marc Mitcher tengernagy, zászlóshajó: USS Lexington repülőgép-hordozó

Task Group 58.7 Willis Lee altengernagy, hét gyors csatahajó (USS Washington /zászlóshajó/, USS North Carolina, USS South Dakota, USS Indiana, USS Alabama, USS Iowa, USS New Jersey), 8 nehézcirkáló (USS Baltimore, USS Boston, USS Canberra, USS Indianapolis, USS Wichita, USS Minneapolis, USS New Orleans, USS San Francisco).

Jegyzetek

  1. a b c Shores 1985, p. 205.
  2. Shores 1985, p. 189.
  3. "This is like an old-time turkey shoot!"
  4. Ezekben a fejlesztésekben az amerikaiak felhasználták az új radar-alapú műveleti szobát (Command Information Center), melyek elődeit már az 1942-es tengeri ütközetek során kezdtek el alkalmazni főbb hadihajóikon (repülőgép-hordozókon és más vezetési harcálláspontokon), és folytatták tovább a fejlesztéseiket. A másik komoly előrelépés a hadihajók légvédelmi erőinek fejlesztése volt. Az ehhez a fajta intézményi/szervezési változtatásokhoz szükséges politikai-katonai vezetési önkritika meglehetősen idegen volt akkoriban a japán társadalomban. A másik tisztán látszó előnye volt az alapos kiképzésnek és új doktrínáknak és szervezeti intézkedéseknek, hogy az amerikaiak tanultak a midwayi csata során kialakult túlterhelt rádióforgalmakból és elvesztett információkból. Az amerikai flotta az 1944-es év közepére elegendő rádiótechnikai és kommunikációs fejlesztést hajtott végre ehhez, megfelelő minőségű kiképzést, fegyelmet és doktrínát alkalmazott, hogy fenntartsák a jó vezetési koordinációt, amely nagyobb szabásúbb és összetettebb volt mint valaha. Rengeteg japán repülőgépet lőttek szét támaszpontjaikon, vagy támaszpontok közötti útvonalrepüléseik során, mely számokkal a mai napig nincsenek tisztában, noha a legtöbb japán feljegyzés megmaradt és a háború utáni óvatos becslések tisztázására is jelentős időt fektettek.
  5. A Fegyverkezési verseny ("Weapons Races") program legfontosabb vívmányai között szerepel a radaralapú célazonosítás és rávezetés, mellyel az amerikaiak képesek lettek elfogni és meglepni 370 japán repülőgépet több mint 50 mérföld távolságból, és lelőni körülbelül 250-et mindössze egyetlen találkozás során. (lásd a The Race for Radar and Stealth című, 2006-os Weapons Races programot a Military Channel televízióadón, mely időszakosan megismételt adás.) Azok a japán repülőgépek pedig, amelyek mégis átjutottak a légi függönyön (Air Screen), az amerikai haditengerészet új légvédelmi rendszerével találták magukat szembe, mely a közelségi gyújtók új generációjával felszerelt VT típusú légvédelmi lövedékekkel tüzeltek. Ezek az új tűzvezetési doktrínára épülő vezetéssel szervezve olyan áthatolhatatlan légvédelmi tűzrendszert alkottak, mely még sosem volt azelőtt a tengerészeti hadtörténelemben.

Források

Commons:Category:Battle of the Philippine Sea
A Wikimédia Commons tartalmaz Filippínó-tengeri csata témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of the Philippine Sea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Shores, Christopher. Duel for the Sky: Ten Crucial Battles of World War II (1985). ISBN 978-0-7137-1601-6