„Gramm” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Átváltás: átfogalmaz
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{nincs forrás}}
{{nincs forrás}}
A '''gramm''', jele '''g''', a [[tömeg]] egyik [[mértékegység]]e. Meghatározása szerint a [[kilogramm]], mint [[SI-alapegység]] egy ezredrésze (azaz 1×10<sup>−3</sup> kg). Neve a [[görög nyelv|görög]] ''gramma'' szóból származik.
A '''gramm''', jele '''g''', a [[tömeg]] egyik [[mértékegység]]e. Meghatározása szerint a [[kilogramm]], mint [[SI-alapegység]] egy ezredrésze, azaz 1×10<sup>−3</sup>&nbsp;kg. Neve a [[görög nyelv|görög]] ''gramma'' szóból származik.


== Története ==
== Története ==

A lap 2016. július 28., 23:31-kori változata

A gramm, jele g, a tömeg egyik mértékegysége. Meghatározása szerint a kilogramm, mint SI-alapegység egy ezredrésze, azaz 1×10−3 kg. Neve a görög gramma szóból származik.

Története

Az eredeti francia metrikus rendszerben, és a későbbi CGS-mértékegységrendszerben a tömeg alapegysége volt.

Átváltás

A gramm ezredrésze a milligramm (mg), milliomodrésze a mikrogramm (μg).

1 gramm = 1000 milligramm

1 milligramm = 1000 mikrogramm

1 mikrogramm = 1000 nanogramm

1 nanogramm = 1000 pikogramm

Használata

Ma világszerte a leggyakrabban a grammot használják az élelmiszerek nem folyékony alkotóelemeinek mértékegységeként. Azoknál az ételeknél, amelyeket többnyire 1 kg-nál jóval kisebb mennyiségben árusítanak, az egységárat rendszerint 100 g-ra adják meg.

Magyarországon a gramm helyett a hétköznapi életben gyakoribb annak tízszerese, a dekagramm (eredetileg decigramm), röviden deka vagy dkg (SI szerint dag); egységáraknál a kilogramm (kg) a törvényi előírás.

A legtöbb olyan szabvány és törvényi előírás, amely az ételek hozzávalóinak feliratát szabályozza, megköveteli, hogy tartalmat 100 g-ra lebontva tüntessék fel a terméken, hogy az így kapott összeg a százalékarányról is tájékoztatást adjon.