„Likud” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{forma}}
{{forma}}
{{nincs forrás}}
{{nincs forrás}}
A '''Likud''' (Héberül: הַלִּיכּוּדa) a legnagyobb jobbközép politikai párt Izraelben. A pártot 1973-ban alapította Menachem Begin szövetségben a többi jobboldali és liberális párttal. A Likud elsöprő győzelme az 1977-es választásokon komoly fordulópontot jelentett az ország politikai történetében, ekkor vesztette el a baloldal az erejét. Ezen kívül ez volt az első alkalom Izraelben, hogy egy jobboldali párt nyert több szavazatot. Azonban 1980-ban a párt elvesztette a választást. 1992-ben indították Benjámín Netanjáhút, de nem nyert a választásokon. A Netanjáhú-kormány szétesett, és nem kaptak bizalmat a választók soraiból.
A '''Likud''' (héberül: הַלִּיכּוּדa) a legnagyobb jobbközép politikai párt Izraelben. A pártot 1973-ban alapította Menachem Begin szövetségben a többi jobboldali és liberális párttal. A Likud elsöprő győzelme az 1977-es választásokon komoly fordulópontot jelentett az ország politikai történetében, ekkor vesztette el a baloldal az erejét. Ezen kívül ez volt az első alkalom Izraelben, hogy egy jobboldali párt nyert több szavazatot. Azonban 1980-ban a párt elvesztette a választást. 1992-ben indították [[Benjámín Netanjáhú]]t, de nem nyert a választásokon. A Netanjáhú-kormány szétesett, és nem kaptak bizalmat a választók soraiból.
2009-ben tizenöt helyet kaptak a Knesszetben.
2009-ben tizenöt helyet kaptak a Knesszetben.
A Likud mai elnöke Benjámín Netanjáhú.
A Likud mai elnöke Benjámín Netanjáhú.

A lap 2015. szeptember 21., 22:49-kori változata

A Likud (héberül: הַלִּיכּוּדa) a legnagyobb jobbközép politikai párt Izraelben. A pártot 1973-ban alapította Menachem Begin szövetségben a többi jobboldali és liberális párttal. A Likud elsöprő győzelme az 1977-es választásokon komoly fordulópontot jelentett az ország politikai történetében, ekkor vesztette el a baloldal az erejét. Ezen kívül ez volt az első alkalom Izraelben, hogy egy jobboldali párt nyert több szavazatot. Azonban 1980-ban a párt elvesztette a választást. 1992-ben indították Benjámín Netanjáhút, de nem nyert a választásokon. A Netanjáhú-kormány szétesett, és nem kaptak bizalmat a választók soraiból. 2009-ben tizenöt helyet kaptak a Knesszetben. A Likud mai elnöke Benjámín Netanjáhú.