„Zsoldos” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hidaspal (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Hidaspal (vitalap | szerkesztései)
3. sor: 3. sor:


== Definíciója ==
== Definíciója ==

Az 1949. augusztus 12-én kötött [[Genfi Egyezmények]] kiegészító jegyzőkönyvei alapján zsoldosnak az tekinthető, aki pénzért aktív fegyveres szolgálatot vállal, kifejezetten fegyveres összeütközés céljával, olyan közösség érdekében, amelyhez egyébként nincs köze és olyan pénzbeli juttatásért, amelynek összege meghaladja az ott szolgáló helyi katonák fizetségét. A hivatásos katonától a magasabb zsold és a morális elkötelezettség hiánya különbözteti meg.


== Története ==
== Története ==

A lap 2015. január 28., 02:40-kori változata

A zsoldos pénzfizetés, „zsold” ellenében katonai szolgálatot vállaló harcos.

Definíciója

Az 1949. augusztus 12-én kötött Genfi Egyezmények kiegészító jegyzőkönyvei alapján zsoldosnak az tekinthető, aki pénzért aktív fegyveres szolgálatot vállal, kifejezetten fegyveres összeütközés céljával, olyan közösség érdekében, amelyhez egyébként nincs köze és olyan pénzbeli juttatásért, amelynek összege meghaladja az ott szolgáló helyi katonák fizetségét. A hivatásos katonától a magasabb zsold és a morális elkötelezettség hiánya különbözteti meg.

Története

Ókor

Középkor

A zsoldos katonákból álló hadsereg előnye – az alkalmilag összeverbuvált banderiális hadsereggel szemben – hogy a hosszú ideig szolgálatot teljesítő harcosok magasabb képzettséggel rendelkeznek, hátránya a gyengébb erkölcsi érték. A 14-16. században a haladást képviselték, ilyen hadsereg volt I. Mátyás fekete serege is.

Újkor

A harmincéves háború után általánossá vált, de az általános hadkötelezettség bevezetése háttérbe szorította.

Jegyzetek

Források

  • Hudecz Bálint, Ókor 2013/3.: Hudecz Bálint: Görög és kár zsoldosok a saisi kori Egyiptomban. Ókor, XII. évf. 3. sz. (2013) 9–16. o.

További információk