„Leonar3Do” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
82. sor: 82. sor:
December: Magyar Örökség díja <ref>http://www.magyarorokseg.hu/fajlok/2011/dec/RataiDaniel_laudacio.pdf</ref>
December: Magyar Örökség díja <ref>http://www.magyarorokseg.hu/fajlok/2011/dec/RataiDaniel_laudacio.pdf</ref>
*'''2012:''' A [[Las Vegas]]-ban megrendezett nemzetközi kiállításon, a CES-en ([http://www.cesweb.org/ Consumer Electronics Show]), elnyerte a „Best of CES 2012” szakmai díjat, amit a [http://www.e-vmi.com/ Vanquard Marketing] nevű cég ítélt oda.<ref>http://blog.e-vmi.com/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/2012-VMIs-2012-CES-Show-Top-Picks-and-Highlights.pdf</ref>
*'''2012:''' A [[Las Vegas]]-ban megrendezett nemzetközi kiállításon, a CES-en ([http://www.cesweb.org/ Consumer Electronics Show]), elnyerte a „Best of CES 2012” szakmai díjat, amit a [http://www.e-vmi.com/ Vanquard Marketing] nevű cég ítélt oda.<ref>http://blog.e-vmi.com/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/2012-VMIs-2012-CES-Show-Top-Picks-and-Highlights.pdf</ref>
Decemberben Rátai Dániel a Docler Holding Új Generáció [[Gábor Dénes-díj|Gábor Dénes-díját]] vehette át a Parlamentben.
:Decemberben Rátai Dániel a Docler Holding Új Generáció [[Gábor Dénes-díj|Gábor Dénes-díját]] vehette át a Parlamentben.
<ref>http://www.doclerholding.com/hu/about/supports/68/</ref>


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2013. január 21., 13:40-kori változata

Leonar3Do

A Leonar3Do egy integrált szoftver és hardver platform, amely virtuális valóság (VR: en:Virtual reality) környezetet képes teremteni. Segítségével a térben lehet objektumokat alkotni, tetszőlegesen változtatni és elemezni. A Leonar3Do a forgalomban levő személyi számítógépek konfigurációit komplett interaktív 3D munkakörnyezetté egészíti ki. A Leonar3Do platform termékeit és megoldásait, a Rátai Dániel feltaláló által alapított Leonar3Do International Zrt. (korábban: 3D For All Ltd, alapítva: 2005) fejleszti és forgalmazza.

Működése, felépítése

A Leonar3Do fontosabb hardverelemei: egy hat szabadságfokú, térbeli beviteli eszköz (egér helyett: madár. Egy kis nyomógomb és egy nyomásérzékeny gomb található rajta, a tapintásérzetért rezgőmotor felel.), egy 3D szemüveg, a monitor tetejére elhelyezhető szenzorok és a központi egység. A hat szabadságfok a gyakorlatban azt jelenti, hogy a madárral nem csupán megfogni és arrébb helyezni lehet a virtuális tárgyakat, hanem egyúttal el is lehet forgatni őket.

Fájl:Leonar3Do hardver elemei illusztrálva.jpeg
Leonar3Do hardver elemei

Vonalszenzor-alapú pozíciódetektálás jellemzi, és beépített fejpozíció-követéssel rendelkező 3D-s szemüveggel rendelkezik. A szemüvegbe beépített infra LED-eket a vonalszenzorok érzékelik, így a szoftver folyamatosan tisztában van a két szem pontos pozíciójával. A három szenzor a monitor tetejére szerelendő fel, amelyek folyamatosan nyomon követik mind a madár, mind a szemüveg pozícióját, a központi egységen keresztül információkkal látják el a számítógépre feltelepített Leonar3Do rendszerszoftvert. Ennek eredménye, hogy a virtuális objektumot körbejárhatjuk, benézhetünk alá, mögé és így tovább, mindig természetes perspektíva látható, olyan képet mutat a tárgyról, amilyet az adott szögből a valóságban a felhasználó érzékelne.

Az alkalmazások a feldolgozott adatoknak megfelelően állítják elő és kezelik a létrehozott virtuális valóságot, s jelenítik meg a térben. Komplett alkalmazásprogramozói felülettel rendelkezik (lásd lentebb: SDK), amelyre a már ismert programozási nyelvekkel fejleszthetők szoftverek. [1]

Leonar3Do változatok, kiegészítők

A Leonar3Do International, a technológiára építve, számos megoldást és szoftver alkalmazást fejleszt, illetve forgalmaz.

Leonar3Do hardver egységcsomag

Az alapcsomag a következő elemeket tartalmazza:

  • Központi egység
Leonar3Do működés közben
  • 3D szemüveg
  • 6 szabadságfokú marker (bird)
  • 3 db szenzor (jobb, bal, középső)
  • Analóg-videó Vezérlő (AVC)
  • Digitális-videó Vezérlő (DVC)
  • DVD a Leonar3Dohoz tartozó szoftverekkel és használati útmutatóval [1]

Iparági megoldások (egyedi, iparág specifikus csomagok)[2]

  • Vimensio: Ez, a Leonar3Do platformra épülő megoldás, az oktatási területet célozza. Segítségével 3D-s interaktív tereket, szimulációkat és 3DVR alkalmazásokat lehet létrehozni.[3] Tartalmazza, a Leonar3Do virtuális valóság hardver eszközeit, illetve a Vimensio oktatási szoftvert. A Vimensio érvényesíti a háromdimenziós gondolkodás és kommunikálás előnyeit az oktatásban.
Vimensio Edit: Segítségével, programozási nyelvek alkalmazása nélkül, háromdimenziós oktatási tartalmak alkothatók.
Vimensio Play: A Vimensio Edit segítségével elkészített tartalmak prezentálására, animálására alkalmas, 2D-s és 3D-s környezetben egyaránt.
  • Leonar3Do for 3D Designers and Artists: A megoldás részét képezi a (hardver egységcsomagon felül) a LeoWorld illetve a LeoBrush szoftver (részleteket lásd lentebb "Szoftver alkalmazások"). A szoftver valós időben alakítja ki a forma geometriáját, ahogy a poligonok átrendeződnek. A Leonar3Do modellező és animációs szoftvere és játékfejlesztői felülete, integrálható valós idejű algoritmusokkal (például fizika, állítható gravitáció).[4][4] A Leonar3Do, a grafikusok és alkotók számára egy Autodesk MAYA plug-in-t is kifejlesztett: A háromdimenziós virtuális valóság modellezés és tervezés, egy intuitív és interaktív módját kínálja. A technológia és a "madár" segítségével, a finom módosítások vertex, poligon és face felületek manipulálásával eszközölhetők. Az úgynevezett BOX MODELING karakter építés pedig a térben történő építkezéssel megvalósítható.
  • LeoConf: A LeoConf a Leonar3Do többfelhasználós változata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amit a Leonar3Do használója maga előtt megjelenít, létrehoz és kezel a térben, ugyanazt egy 3D vetítőrendszerrel egy időben megmutathatja a közönségének is. A közönség is mindent térben lát, akár egy 3D moziban. Természetesen LeoConffal nem csupán konferenciákon lehet 3D-ben kommunikálni, ugyanúgy tartható vele előadás, bemutató, prezentáció, tanóra is, akár több száz fős közönség számára.[5]
  • SDK (Software Development Kit): Alkalmazásfejlesztési csomag, amely lehetővé teszi a felhasználó számára saját alkalmazás fejlesztését is C++ és OpenGL környezetben.[6]

A csomag tartalmazza a Leonar3Do harver eszközeit, a Leonar3Do SDK szoftvert, minta forráskódokat, dokumentációt és 1 évi fejlesztői support-ot.

Szoftver alkalmazások

A szoftver alkalmazásokhoz a felhasználónak szüksége van a Leonar3Do Professional Edition csomagjára, vagy a Vimensio csomagra -beleértve a Leonar3Do hardver elemeket, és a Leonar3Do System Szoftvert- illetve egy 3D monitorra.

  • LeoWorld:Ez egy 3D virtuális valóság modellező és animációs szoftver. Valós idejű poligon optimalizálást, fényviszony állítást 3D színezést tesz lehetővé. A szoftver segítségével a felhasználó fizikai tulajdonságokat adhat az objektumoknak (változtatható gravitáció, tömeg, ütközőképesség, visszapattanás stb.) 3D animációkat készíthet, és kiexportálhatja azokat videó formátumban.
  • LeoCapture: E szoftver segítségével rögzíthető a 3D virtuális valóság terében felhasználó által végzett folyamat és bemutatható (akár valós időben is) a szokásos 2D környezetben (3D kamera, és 3D lejátszáshoz szükséges eszközök nélkül).
Fájl:LeoCapture használatban.jpeg
LeoCapture használatban
  • LeoBrush: A monitor itt egy festővászon (2D) szerepét tölti be, amelyhez a madár festékszóró-pisztolyként (3D) használható.[1]
  • LeoGomoku: 3D virtuális valóság játék. A térbeli amőba, ötödölő, 3D virtuális valóság változata.[1]
  • LeoBang: 3D virtuális valóság játék. Különböző virtuális pályákon kell egy ütővel az újabb és újabb akadályokat lebontani.[1]
  • SDK (Software Development Kit) Szoftver: Az alkalmazásfejlesztési szoftver, melynek részei az alkalmazásprogramozási felület (API), a dokumentáció, és a mintaforráskódok.
  • Maya plugin (3D plugin, az Autodesk Maya szoftverhez): Egy olyan 3D plugin az AutoDesk Maya szoftver, aminek segítségével felgyorsíthatók bizonyos munkafolyamatok a Maya használata során. A Plugin segítségével valós időben, renderelés nélkül 3D-ben tekinthetőek meg a gyártás alatt álló obejktumok. Finom módosítások vertex, poligon és face felületek manipulálásával eszközölhetők. Az úgynevezett BOX MODELING karakter építés, a térben történő építkezéssel kivitelezhető.
  • Unity game engine plugin: A Unity szoftver motorjához fejlesztett plugin, egítségével, saját 3D virtuális valóság játék készíthető.
  • Vimensio szofver: Ez, a Leonar3Do platformra épülő alkalmazás, az oktatási területet célozza. Segítségével 3D-s interaktív tereket, szimulációkat és 3DVR (3D virtuális valóság) alkalmazásokat hozhat létre a felhasználó.[3] A Vimensio érvényesíti a háromdimenziós gondolkodás és kommunikálás előnyeit az oktatásban.

Szolgáltatások

Személyre szabott Leonar3Do tréning, és fejlesztői konzultációk lehetségesek.

Rövid történet

Dánielt már gyermekkorában is foglalkoztatta a 3D-s, levegőben történő rajzolás kivitelezése. Ez a belső motiváltság vezetett a mai Leonar3Do elődjének elkészítéséhez, amivel 2004-ben 2. helyezést ért el a hazai középiskolai innovációs versenyen. 2005-ben a Magyar Innovációs Szövetség Danit kérte fel, hogy a Leonar3Doval képviselje hazánkat az Intel fiatal feltalálóknak kiírt nemzetközi versenyének döntőjén az USA-ban. Dani összesen hat díjjal (lásd: fentebb) tért haza. Még ez év szeptemberében, cége bejegyzésre kerül 3D For All Ltd néven. 2006-ra összeáll a fejlesztői csapat. 2007-re fordulat következett a fejlesztési koncepcióban. Míg korábban arra törekedtek, hogy rögtön megtalálják az eladható alkalmazásokat, ezután már inkább az vált az elsődleges céllá, hogy magát a hardvert megalkossák. 2009-re kifejlesztik a gyártási technológiát, és elkészül a jelenlegi termék első prototípusa. Még ez év nyarán, megtalálják a kivitelezőpartnert is. 2011 A vállalat székhelye a Talentis Business Parkba került át, ahol lényegesen nagyobb és a kor szoftver- és hardverfejlesztés, valamint a nemzetközi értékesítés követelményeinek mindenben tekintetben megfelelő irodában működhetnek.[7]

Díjak és elismerések

A rendezvényen, Rátai Dániel, a Leonar3Do szellemi atyja, a mai Leonar3Do International Zrt. (korábban: 3D For All Ltd) egyik alapítója a találmánynak köszönhetően, az alábbi egyéni elismerésekben részesült:

  1. Computer Science First Award (I. díj számítástechnika kategóriában)
  2. Best of Category Award (Kategória legjobbja)
  3. Intel Foundation Achievement Award
  4. IEEE Computer Society első díja
  5. Patent and Trademark Office Society első díja
  6. Seaborg SIYSS Award (részvétel a Nobel-díjátadó ünnepségen, 2005 decemberében.)

Még ugyan ebben az évben az MIT Lincoln Laboratóriuma elnevezett egy kisbolygót Dánielről. [8][9][10][11]

  • 2008: Tavasz: Dániel Márciusi Ifjak díjat kapott a miniszterelnöktől, innovatív eredményeiért.[10]

The Tech Award (San Jose, Tech Museum of Innovation, 2008 Szeptember) A 3D For All Ltd (ennek jogutódja a mai Leonar3Do International Zrt.) Leonar3Do projektjét, a zsűri beválasztotta a világ 5 legjelentősebb találmánya közé, "oktatás" kategóriában, 58 ország 329 jelöltje közül. Ezzel elnyerte az első magyar csapat a Szilícium-völgy egyik legjelentősebb díját, Tech Award díjat.[12]

  • 2009: Március:Pannon Példakép Alapítvány díja[13]

December: Leonar3Do edukációs projektje fölött a Magyar Rektori Konferencia védnökséget vállalt.

  • 2010: Április: New York-i tőzsde, Kairos Summit: Intelius International Entrepreneurship Award. A Leonar3Dót termékké fejlesztő csapat tíz ország közül az egyedüli nem amerikai díjazott, aki kvalifikációt szerzett a Churchill Club Panel on Young Entrepreneurs 2010. május 24-i bemutatójára Palo Altóban. A Churchill Clubot a Szilícium-völgy első számú üzleti és technológiai fórumaként tartják számon.

November: A Neumann János Számítógép-tudományi társaság Kemény János-díja [14][15] [16]

  • 2011: Február: Blikk – Az Év Embere – A Jövő Reménysége díj [17]

December: Magyar Örökség díja [18]

Decemberben Rátai Dániel a Docler Holding Új Generáció Gábor Dénes-díját vehette át a Parlamentben.

[20]

Jegyzetek

Források

Külső hivatkozások