„Pogradec” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Makecat-bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3) (Bot: következő hozzáadása: no:Pogradec
2. sor: 2. sor:


== Fekvés ==
== Fekvés ==
Az [[Ohridi-tó]] déli partján, hegyektől körbeölelve fekszik a [[Tirana|Tiranát]] [[Korça|Korçával]] összekötő úton. Jelentős élelmiszer- és szeszipara, a környéken számottevő a gyümölcs-, zöldség- és szőlőtermesztés. A hűs és tiszta vízű Ohridi-tó miatt belföldiek és külföldiek által egyaránt szívesen felkeresett üdülőhely.
Az [[Ohridi-tó]] déli partján, hegyektől körbeölelve fekszik a [[Tirana|Tiranát]] [[Korça|Korçával]] összekötő úton. Jelentős élelmiszer- és szeszipara, a környéken számottevő a gyümölcs-, zöldség- és szőlőtermesztés. A hűs és tiszta vizű Ohridi-tó miatt belföldiek és külföldiek által egyaránt szívesen felkeresett üdülőhely.


== Történelem ==
== Történelem ==

A lap 2013. január 3., 16:03-kori változata

Pogradec (vagy Pogradeci) városka Albánia délkeleti részén, a macedón határ közelében, az azonos nevű Pogradec kerület székhelye. Lakossága mintegy 23 500 fő (2006, becslés).

Fekvés

Az Ohridi-tó déli partján, hegyektől körbeölelve fekszik a Tiranát Korçával összekötő úton. Jelentős élelmiszer- és szeszipara, a környéken számottevő a gyümölcs-, zöldség- és szőlőtermesztés. A hűs és tiszta vizű Ohridi-tó miatt belföldiek és külföldiek által egyaránt szívesen felkeresett üdülőhely.

Történelem

A város feletti dombon Encheleana néven az illírek emeltek erősséget. A középkorban szerb kézen volt a település Podgradec néven, akik újraépítették a várat (romjai ma is láthatók). A török hódoltság alatt, a 18. században alapították a modern várost, mely egyben regionális jelentőségű közigazgatási központ is lett. A Balkán-háború, az első és a második világháború során régi épületei elpusztultak. A kommunista érában vas- és nikkelbányák nyíltak a környéken, betelepedett a nehézipar a városba és elvezették idáig a vasutat is.

Felhasznált forrás