„Kálacsakra sztúpa” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Amennyire tudtam, javítottam a szanszkrit átírásokat. A lényeg: Kálacsakra (kālacakra a szanszkrit, az első á, a többi a).
39. sor: 39. sor:
* [[Serab Gyalcen rinpocse]]
* [[Serab Gyalcen rinpocse]]
* [[Dalai láma]]
* [[Dalai láma]]
* [[Tendzin Gyaco]]


== Hivatkozások ==
== Hivatkozások ==

A lap 2012. november 1., 21:07-kori változata

A buddhizmusban a Kálacsakra sztúpa egy olyan sztúpa, mely nem Buddha életének eseményeihez kapcsolódik, hanem a Kálacsakra tantra szimbolizmusához, és azért építik, hogy védelmezzen a negatív energiáktól. Ez a legritkább sztúpafajta.

Szimbolizmus

A Kálacsakra sztúpa speciális szimbólumai egyaránt vonatkoznak a sztúpák jelképrendszerére és a buddhizmus világegyetemről alkotott elképzelésére, melyet a Kalacsakra tanítások fejtenek ki.

A sztúpák a tudat természetének tökéletességét fejezik ki. Jelképei a Buddha megvilágosodott állapotának a test, beszéd és tudat szintjén, a tíz bódhiszattva szintnek és a világegyetemnek. Minden univerzális elv harmóniáját és tökéletes mivoltát mutatják. A szútrákban 8 különböző típusú sztúpáról írnak, valamennyi Buddha életének egy-egy fontos eseményéhez kapcsolódik. A kilencedik, a Kálacsakra sztúpa Buddha legmagasabb szintű tanításai között található a nem-duális Mahá-Anuttarajóga tantrában, amit „időkerékként” vagy Kálacsakraként is ismerünk.

A Kálacsakra tantra a külső, belső és az alternatív aspektusokra egyaránt vonatkozik. Külső szinten a kozmológiával, asztronómiával és asztrológiával, belső szinten az egyén belső energiarendszerével foglalkozik; a test és a tudat közötti kölcsönös kapcsolattal. Az alternatív aspektus a Kálacsakra jidamon történő meditációs gyakorlat. A sztúpa hatalmas védelmező erővel bír.

Kálacsakra sztúpák a világon

Kálacsakra sztúpák időrendi sorrendben:

The ancient Dhanyakataka Stupa at Amaravati, Ándhra Prades, India

Ősi Dhanyakataka sztúpa Amaravati, Guntur körzet, India

Valamennyi Kálacsakra sztúpa közül ez a legidősebb, és ez az a hely, ahol a vadzsrajána szóbeli átadás szerint először adta meg a történelmi Buddha a Kalacsakra tantrát. A sztúpa már nincs egyben, de egy közeli múzeumban megtalálható az eredeti Dhanyakataka sztúpa kicsinyített mása. A múzeum valódi sírkövet és márvány faragványokat is felvonultat az eredeti sztúpából. A vadzsrajána hagyomány forrásai szerint Buddha a Dhanyakatakánál tanította a dharmát, és válogatott tanítványainak bemutatta a Kálacsakra ceremóniát, ami visszavezet minket az i.e. 500-ban épült Amaravati sztúpához. Táranátha, a buddhista szerzetes ezt írta: „Csaitra havának teliholdján, egy évvel azután, hogy elérte a megvilágosodást, a nagy Dhanyakataka sztúpánál Buddha felépítette a Ragyogó Holdpalota (Kálacsakra) mandaláját.” A vadzsrajána tantrizmusban a Dhanyakataka (Amaravati) a Kálacsakra tantra kinyilvánítását illetően nagyon fontos helynek számít.

Sztúpa a Bokar kolostorban, Mirik, India, 1988

A Bokar kolostorban 1988-ban épült Kálacsakra sztúpa. A kolostor egyaránt karma és shangpa kagyü. A sztúpa belsejében buddhák és boddhiszattvák ereklyéi, mantrák és szent tárgyak találhatók. Az egyes istenségek mandaláit a sztúpa különböző szintjein helyezték el.

Sztúpa Kelet-Tibetben

A régi Tibet határának közelében áll egy sztúpa, amit azért építettek, hogy a kívülről érkező negatív energiáktól megvédjen. A dél-spanyolországi Kalacsakra sztúpa megépítésénél ez a sztúpa jelentette a fő inspirációt.

Sztúpa Karma Guenban, Spanyolország, 1994

Ez a sztúpa Lopön Csecsu Rinpocse irányításával épült Dél-Spanyolországban, Málaga közelében, Vélez-Málaga mellett, 1994-ben. Ez volt az első olyan sztúpa, amiben Lopön Csecsu Rinpocse segített, és a többi nyugati sztúpa „anyasztúpájának” tekintette. A sztúpa a karma guen-i Gyémánt Út Buddhista Centrumban található, a projekt tervezője Woitek Kossowski volt. Építése július 18-tól szeptember 12-ig tartott. Tizenhárom méter magas, és 49 négyzetméteren terül el. Belsejében a jelen és a múlt buddháinak ereklyéi, valamint a teljes Kangyur és Tengyur (Buddha összes tanítása és kommentárjai) találhatók. Abban az időben, amikor épült, ez volt a harmadik ilyen sztúpa a világon. A sztúpára szemeket festettek, ez a nepáli szokás a híres katmandui Bodnath sztúpán is megfigyelhető.

Sztúpa Dharamsalában, India

Ez a sztúpa Indiában, a dalai láma dharamsala-i otthonában található. Nem sokkal az osztrák garanasi sztúpa előtt épült.

Sztúpa Garanasban, Ausztria, 2002

Ausztriában, a dél-nyugati Stíriában épült a Kálacsakra Kalapa Központ területén. Az előbb említett sztúpa pontos másolata ez. A sztúpát Geshe Tenzin Dhargye építtette 2000 decembere és 2002 októbere között. Ngawang Lodoe, a dalai láma dharamszalai kolostorából érkezett, hogy felügyelje az építkezést. Belsejében füstölők, szent iratok és egyéb, a mindennapokban használt értékes dolgok találhatók. Az ereklyéket a dalai láma, a tibeti buddhizmus öt vonalának tiszteletreméltó képviselői és más fontos mesterek szolgáltatták.

Lásd még

Commons:Category:Kalachakra
A Wikimédia Commons tartalmaz Kálacsakra sztúpa témájú médiaállományokat.

Hivatkozások