„Gokart” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
13. sor: 13. sor:


===Bérgokartozás===
===Bérgokartozás===
Bérgokartozás Magyarország számos pontján található, ahol bárki kedvére kipróbálhatja. Általában a bérgokartozásban elterjedt gépeket nagyon egyszerű vezetni, csak egy gáz és egy fékpedál van, jobboldalon a gáz, bal oldalon a fék. [[Sebességváltó]] nélküliek, automaták. Az ország első gokartpályája [[1991]]-ben épült [[Siófok]]on, de van pálya [[Budapest]]en, [[Kecskemét]]en, [[Miskolc]]on, [[Szeged]]en stb. A modern bérgokartok szíve a [[belsőégésű motor|motor]]. Hengerűrtaltamuk 200&nbsp;cm<sup>3</sup> től 390&nbsp;cm<sup>3</sup>-ig terjed. Négyütemű 1 hengeres 2 szelepes motorok, teljesítményük 5,5- 13 lóerőig terjed. A kisebb gyerek gépek kisebb teljesítményűek, 2-4 lóerő. A versenygépek között létezik un. fixes (azaz váltó nélküli) és váltós is.
Bérgokartozás [[Magyarország]] számos pontján található, ahol bárki kedvére kipróbálhatja. Általában a bérgokartozásban elterjedt gépeket nagyon egyszerű vezetni, csak egy gáz és egy fékpedál van, jobboldalon a gáz, bal oldalon a fék. [[Sebességváltó]] nélküliek, automaták. Az ország első gokartpályája [[1991]]-ben épült [[Siófok]]on, de van pálya [[Budapest]]en, [[Kecskemét]]en, [[Miskolc]]on, [[Szeged]]en stb.
== Műszaki jellemzők ==
A modern bérgokartok szíve a [[belsőégésű motor|motor]]. Hengerűrtaltamuk 200&nbsp;cm<sup>3</sup> től 390&nbsp;cm<sup>3</sup>-ig terjed. Négyütemű 1 hengeres és 2 szelepes motorok, [[teljesítmény (fizika)|teljesítményük]] 5,5-13 [[lóerő]]ig terjed. A kisebb gyerek gépek kisebb teljesítményűek, 2-4 lóerő. A versenygépek között létezik ún. fixes (azaz [[sebességváltó]] nélküli) és váltós is.


==Verseny géposztályok==
==Verseny géposztályok==

A lap 2011. október 10., 21:24-kori változata

Fájl:Norman-nato-europe-angerville-2008.jpg
Gokart

A gokart négy kerekű, különösen alacsony súlypontú kisméretű versenyautó.

Tulajdonságai

A gokartozás Magyarországon is népszerű, mindenki által hozzáférhető technikai sport. Négy kerekű, különösen alacsony súlypontú kis versenyautó. Különleges fordulékonyságáról híres. Különös tulajdonsága a gokartnak, hogy hátsó tengelye fix, nincsen differenciálmű, ezáltal teszi a kanyarodást érdekessé. A kanyar külső felén futó keréknek nagyobb utat kell megtennie, mint a belsőnek.

Felosztása

A sport két részre osztható: létezik versenygokartozás és bérgokartozás.

Versenygokartozás

Gokartverseny

Versenyeket Magyarországon is rendeznek, amatőr, és profi szinten is.

Bérgokartozás

Bérgokartozás Magyarország számos pontján található, ahol bárki kedvére kipróbálhatja. Általában a bérgokartozásban elterjedt gépeket nagyon egyszerű vezetni, csak egy gáz és egy fékpedál van, jobboldalon a gáz, bal oldalon a fék. Sebességváltó nélküliek, automaták. Az ország első gokartpályája 1991-ben épült Siófokon, de van pálya Budapesten, Kecskeméten, Miskolcon, Szegeden stb.

Műszaki jellemzők

A modern bérgokartok szíve a motor. Hengerűrtaltamuk 200 cm3 től 390 cm3-ig terjed. Négyütemű 1 hengeres és 2 szelepes motorok, teljesítményük 5,5-13 lóerőig terjed. A kisebb gyerek gépek kisebb teljesítményűek, 2-4 lóerő. A versenygépek között létezik ún. fixes (azaz sebességváltó nélküli) és váltós is.

Verseny géposztályok

Maxterino, Rotax Minimax, Rotax Max Junior, Rotax Max, Rotax Max Masters, Rotax DD2 és Rotax DD2 Masters egyben, SWF, ICC-85, Formula Bambini, Formula.

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Gokart témájú médiaállományokat.