„Wolf 359” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A ''Wolf 359''' egy [[csillag]] kb. 2.4 [[parszek]]nyire vagy 7.8 [[fényév]]nyire a [[Föld]] naprendszerétől. Ez az egyik, a [[Nap]]hoz legközelebbi csillag, csak az [[Alpha Centauri-rendszer]]ről és a [[Barnard-csillag]]ról tudni, hogy közelebb található. Az égen az [[Oroszlán (csillagkép)|Oroszlán]] csillagkép részeként látható, közel az [[ekliptika|ekliptikához]]. A csillag egy rendkívül halvány [[vörös törpe]], szabad szemmel nem látható. <!-- It is a [[flare star]]. -->
A '''Wolf 359''' egy [[csillag]] kb. 2.4 [[parszek]]nyire vagy 7.8 [[fényév]]nyire a [[Föld]] naprendszerétől. Ez az egyik, a [[Nap]]hoz legközelebbi csillag, csak az [[Alpha Centauri-rendszer]]ről és a [[Barnard-csillag]]ról tudni, hogy közelebb található. Az égen az [[Oroszlán (csillagkép)|Oroszlán]] csillagkép részeként látható, közel az [[ekliptika|ekliptikához]]. A csillag egy rendkívül halvány [[vörös törpe]], szabad szemmel nem látható. <!-- It is a [[flare star]]. -->


A csillagot [[Max Wolf]] német csillagász fedezte fel [[1918]]-ban [[asztrofotográfia]] segítségével. A hozzá legközelebbi csillag a [[Ross 128]] (1.16 parszek / 3.79 fényév).
A csillagot [[Max Wolf]] német csillagász fedezte fel [[1918]]-ban [[asztrofotográfia]] segítségével. A hozzá legközelebbi csillag a [[Ross 128]] (1.16 parszek / 3.79 fényév).

A lap 2006. november 26., 15:15-kori változata

A Wolf 359 egy csillag kb. 2.4 parszeknyire vagy 7.8 fényévnyire a Föld naprendszerétől. Ez az egyik, a Naphoz legközelebbi csillag, csak az Alpha Centauri-rendszerről és a Barnard-csillagról tudni, hogy közelebb található. Az égen az Oroszlán csillagkép részeként látható, közel az ekliptikához. A csillag egy rendkívül halvány vörös törpe, szabad szemmel nem látható.

A csillagot Max Wolf német csillagász fedezte fel 1918-ban asztrofotográfia segítségével. A hozzá legközelebbi csillag a Ross 128 (1.16 parszek / 3.79 fényév).

Érdekességek

A Star Trek televíziós sorozatban itt ütközött meg 39 föderációs hajó a Borg kockával. A csatának végezetes kimenetele volt a Csillagflotta számára: mind a 39 hajó megsemmisült és 11 000 ember meghalt.