„Sablon:Vitrin/5” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
====[[Nagada kultúra]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2011. 03. 02.)====
====[[Edinburgh]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2011. 03.18.)====


[[Fájl:Statuette of a perched falcon.jpg|150px|jobbra]]
[[Fájl:EdinburghFromCastle.jpg|150px|jobbra]]
'''Edinburgh''' ([[Nemzetközi fonetikai ábécé|IPA]]: {{IPA|[ˈɛdɪnb(ʌ)ɹə]}} {{kiejtés|En-uk-Edinburgh.ogg}}; [[Skót gael nyelv|skót gaelül]]: ''Dùn Èideann'' {{IPA|[tuːn ˈeːtʃən]}}; magyaros fonetikai átírása: edinboró) [[Skócia]] fővárosa és második legnagyobb lélekszámú városa.
A '''Nagada kultúra''' a mai [[Nagada]] településről (ókori egyiptomi nevén [[Nubit]]), a típuslelőhelyről kapta a nevét. [[Felső-Egyiptom]] egyik [[régészet]]i [[tipológia (régészet)|tipológiája]], amely [[kronológia]]ilag a kőrézkori [[Badari kultúra]] és a dinasztikus korszakok között helyezkedik el. A [[predinasztikus kor]] utolsó jelentős szakaszát képviseli. Három fő periódusra tagolódik: az [[i. e. 4. évezred]]re eső ''Nagada I'' és ''Nagada II'', valamint az [[i. e. 31. század]] ''Nagada III'' kultúrája. A Nagada kultúra rendkívül jelentős Egyiptom történelmében, mivel a [[régészet]]i anyag alapján egyértelmű, hogy mind kulturális, mind politikai értelemben meghatározó, és törésmentes átmenetet mutat a dinasztikus korokig. Az első jelentős, nem a nagadai kultúrkörből származó elemek a [[III. dinasztia]] kezdetén, vagyis az [[Óbirodalom]] elején jelennek meg, a [[núbia]]i [[A-csoport]]tal létező kapcsolataik jelentősége még vitatott kérdés.

<div align="right">''([[Nagada kultúra|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
A [[Dél-skót-felföld]] keleti partján található, a Forth folyó [[deltatorkolat]]ának déli részén. Edinburgh kikötője [[Leith]]. A vulkanikus eredetű területen elterülő várost [[626]]-ban alapította [[Northumbriai Edvin]], és a [[15. század]]ban lett Skócia fővárosa. A híres [[Edinburgh-i Egyetem]]nek köszönhetően a [[felvilágosodás]] korának egyik központjává vált. A történelem során számos esetben volt csaták színtere; kifosztották, egy része tűzvészben megsemmisült, de lakói kiemelt figyelmet fordítanak történelmi hagyatékuk megőrzésére, környezetük ápolására olyannyira, hogy [[1995]]-ben az Óvárost és az Újvárost az [[UNESCO]] a [[Világörökség]] részévé választotta.
A különleges természeti adottságú, kedvező fekvésű, történelmi nevezetességekben és látnivalókban bővelkedő város gazdasága főleg a turizmusra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatóiparra épül. A nagyszámú bank és az infrastrukturális háttér kiépítése lendületet adott a nemzetközi konferencia- és üzleti turizmusnak is.

Edinburgh élénk kulturális életének gerincét a szinte egész évben folyamatosan zajló [[fesztivál]]ok adják, melyek közül kiemelkedik a minden év augusztusában megrendezett [[Edinburgh-i Fesztivál]] és az ehhez szervesen kapcsolódó [[The Fringe]], ami a világ legnagyobb nemzetközi művészeti fesztiválja. A fesztiváleseményeken kívül a kulturális létesítmények sokasága kínálja programjait. Az UNESCO 2004-ben, a világon elsőként, Edinburgh-nak adományozta a City of Literature (Az Irodalom Városa) díjat.

<div align="right">''([[Edinburgh|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/5|frissít}}</small></div>
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/5|frissít}}</small></div>

A lap 2011. május 12., 20:07-kori változata

Edinburgh (A kiemelt státuszt megkapta: 2011. 03.18.)

Edinburgh (IPA: [ˈɛdɪnb(ʌ)ɹə] kiejtése; skót gaelül: Dùn Èideann [tuːn ˈeːtʃən]; magyaros fonetikai átírása: edinboró) Skócia fővárosa és második legnagyobb lélekszámú városa.

A Dél-skót-felföld keleti partján található, a Forth folyó deltatorkolatának déli részén. Edinburgh kikötője Leith. A vulkanikus eredetű területen elterülő várost 626-ban alapította Northumbriai Edvin, és a 15. században lett Skócia fővárosa. A híres Edinburgh-i Egyetemnek köszönhetően a felvilágosodás korának egyik központjává vált. A történelem során számos esetben volt csaták színtere; kifosztották, egy része tűzvészben megsemmisült, de lakói kiemelt figyelmet fordítanak történelmi hagyatékuk megőrzésére, környezetük ápolására olyannyira, hogy 1995-ben az Óvárost és az Újvárost az UNESCO a Világörökség részévé választotta. A különleges természeti adottságú, kedvező fekvésű, történelmi nevezetességekben és látnivalókban bővelkedő város gazdasága főleg a turizmusra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatóiparra épül. A nagyszámú bank és az infrastrukturális háttér kiépítése lendületet adott a nemzetközi konferencia- és üzleti turizmusnak is.

Edinburgh élénk kulturális életének gerincét a szinte egész évben folyamatosan zajló fesztiválok adják, melyek közül kiemelkedik a minden év augusztusában megrendezett Edinburgh-i Fesztivál és az ehhez szervesen kapcsolódó The Fringe, ami a világ legnagyobb nemzetközi művészeti fesztiválja. A fesztiváleseményeken kívül a kulturális létesítmények sokasága kínálja programjait. Az UNESCO 2004-ben, a világon elsőként, Edinburgh-nak adományozta a City of Literature (Az Irodalom Városa) díjat.