„PSZ–90” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
60 bájt hozzáadva ,  10 évvel ezelőtt
a
kisebb formai javítások
a (→‎Külső hivatkozások: kisebb formai javítások)
a (kisebb formai javítások)
A '''PSZ–90''' ''(ПС – Павел Соловёв / PSZ – [[Pavel Alekszandrovics Szolovjov|Pavel Szolovjov]])'' egy [[Oroszország]]ban kifejlesztett és gyártott [[turbóventillátoros gázturbinás sugárhajtómű]]. Az [[Il–96]], [[Tu–204]] és [[Il–76|Il–76MF]] szállító repülőgépeken alkalmazzák. 2006-ban 13 légitársaság 126 repülőgépén üzemeltek PSZ–90 hajtómű különféle változatai. Az első olyan orosz gázturbinás sugárhajtómű, amely 8000 üzemórát képes teljesíteni nagyjavítás nélkül.
 
== Története ==
A PSZ–90 a szovjet szállító repülőgépeken alkalmazott, az 1960–1970-es évek technikai színvonalát képviselő gázturbinás sugárhajtóművek leváltására, az új generációs orosz repülőgépeken történő alkalmazásra fejlesztette ki a Permi Motorgyár (az Aviadvigatyel vállalat része). Tervezésénél kiemelt szempont volt a gazdaságosság, a nagy tolóerő elérése és az alacsony zajszint. A hajtómű [[1992]]-ben kapta meg a hatósági bizonyítványát, azóta alkalmazzák repülőgépeken. Élettartama 12 500 üzemóra, a hideg áramkör moduljainál 25 000 óra.
 
== Szerkezeti kialakítása ==
A PSZ–90 kéttengelyes kialakítású, nagy kétáramsági fokú gázturbinás sugárhajtómű. A belső tengelyen hajtja a turbóventillátort, a külső csőtengely pedig a kompresszort. A fúvócsöve keverő rendszerű, a hajtómű fúvócsövében még a kilépés előtt összekeveredik a külső hideg áramkör légárama és meleg áramkör égéstermékei. Moduláris felépítésű, 11 db modulból épül fel a hajtómű, amelyek szükség esetén egy egységként cserélhetők. Egyes modulok az üzemeltetés körülményei között is cserélhetők. Autonóm digitális vezérlőberendezéssel van felszerelve. A külső áramkörön [[sugárfordító]] van beépítve a sugárfék számára.
 
== Típusváltozatai ==
=== PSZ–90A ===
Az alapváltozat, amelyet az Il–96 és Tu–204 szállító repülőgépeknél alkalmaznak. Az első olyan orosz hajtómű, amely üzemanyag-fogyasztás tekintetében versenyképes a modern külföldi hajtóművekkel is. Tolóereje 157  kN.
 
=== PSZ–90–76 ===
Az Il–76 szállító repülőgép számára kifejlesztett változat. Az 1990-es években a légi teherszállítás iránt megnövekedett nemzetközi kereslet népszerűvé tette az Il–76-os gépeket, de az elavult, zajos és nagy fogyasztású [[Szolovjov D–30|Szolovjov D–30KP]] gázturbinás sugárhajtóművei miatt kevésbé volt versenyképes. E hátrányok kiküszöbölésére tették alkalmassá a PSZ–90 hajtóművet az Il–76-on történű üzemeltetésre. Tolóereje kisebb, mint az alapváltozaté, 142  kN.
 
=== PSZ–90A–2 ===
A PSZ–90A alapváltozat modernizált, továbbfejlesztett változata. A hajtómű teljesen új motorvezérlő elektronikát kapott. Számos apróbb változtatás következtében az alapváltozatnál gazdaságosabb, kisebb fogyasztású és könnyebb lett. Az üzemeltetési költségei (üzemanyag és karbantartási költségek) 40%-kal kisebbek, mint PSZ–90A üzemeltetési költségei. Zajszintje és szennyezőanyag-kibocsátása a nezetközi normák alatt vannak. Teljesen csereszabatos a PSZ–90A-val, tolóereje is megegyezik, 157  kN. Az első olyan orosz gázturbinás sugárhajtómű, amely megfelel az [[ETOPS|ETOPS–180]] követelményeinek.
 
== Műszaki adatok (PSZ–90A) ==
* Hossz: 4964  mm
* Turbóventillátor átmérője: 1900  mm
* Száraz tömeg: 4160
* Kenőolaj-fogyasztás: kevesebb mint 0,3  kg repült óránként
* Alkalmazási magasság: 13 100 m
* Tolóerő: 157  kN
 
== Külső hivatkozások ==
* [http://www.avid.ru A hajtóművet gyártó Aviadvigatyel – Permi Motorgyár honlapja]
* [http://www.avid.ru/products/civil/pc-90a/ Típusismertető a PSZ–90-ről a gyártó honlapján]
* [http://airwar.ru/enc/engines/ps90.html ПС–90А] – Az Ugolok nyeba repülő-enciklopédia cikke (oroszul)
* [http://airwar.ru/enc/engines/ps90a2.html ПС–90А2] – Az Ugolok nyeba repülő-enciklopédia cikke (oroszul)
* [http://airwar.ru/enc/engines/ps90a76.html ПС–90А–76] – Az Ugolok nyeba repülő-enciklopédia cikke (oroszul)
 
{{Portál|Hadtudomány|}}
131 512

szerkesztés

Navigációs menü