„Anyagmennyiség” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: ro:Cantitate de substanță
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: pt:Quantidade de substância
29. sor: 29. sor:
[[no:Stoffmengde]]
[[no:Stoffmengde]]
[[pl:Liczność materii]]
[[pl:Liczność materii]]
[[pt:Quantidade de substância]]
[[ro:Cantitate de substanță]]
[[ro:Cantitate de substanță]]
[[ru:Количество вещества]]
[[ru:Количество вещества]]

A lap 2010. június 3., 22:34-kori változata

Egyetlen atom tömege is elképzelhetetlenül kicsi, de meghatározó érték. A szénatom tömegéhez viszonnyitott relatív atomtömeget használjuk. A relatív atomtömeg megadja hogy egy atom tömege hányszor nagyobb egy szénatom tömegének egytizenketted részénél. Nincs mértékegysége.
A nemzetközi megállapodás szerint nem egyetlen, hanem 6*1023 db. atomnak a tömegét adják meg. Az anyagok mennyiségét a részecskék számának segítségével hasonlítják össze. Ez az anyagmennyiség.' Jele: n Mértékegysége: mól Jele: mol.' 1 mól 6*1023 db részecskét jelent.Mindig meg kell nevezni a részecskét.
A mólt azért választották mértékegységül, mert bármely atom egy móljának tömege megegyezik az illető atom relatív atomtömegének grammokban kifejezett értékével. A 6*1023 számot Avogadro-számnak vagy Avogadro-állandónak nevezik, az olasz fizikus, Avogadro emlékére. Az anyagok 1 móljának tömegét morális tömeggel fejezzük ki. Jele M, mértékegysége kg/mól vagy g/mól. A vegyjel jelenti: a kémiai elemet, az atomot, 1 db atomot, 1 mol atomot, 6*1023 db atomot, 1mol tömegét grammokban.