„Aaron ben Batash” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Data Destroyer (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „'''Aaron ben Batash''', teljes héber név: Ben Senton; Ben Shem Tov; arab névváltozat: Harún al-Jahúdi (? - 1465) vezír [[Sp…”
 
Data Destroyer (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
'''Aaron ben Batash''', teljes [[Héber nyelv|héber]] név: Ben Senton; Ben Shem Tov; [[Arab nyelv|arab]] névváltozat: Harún al-Jahúdi (? - [[1465]]) [[vezír]]
'''Aaron ben Batash''', teljes [[Héber nyelv|héber]] név: Ben Senton; Ben Shem Tov; [[Arab nyelv|arab]] névváltozat: Harún al-Jahúdi (? - [[1465]]) [[vezír]]


[[Spanyolország]]ból [[Marokkó]]ba, [[Fez]]be települt család sarja volt. [[Abd al-Hakk]] szultán udvarában előbb mint bankár és tanácsadó működött, később az uralkodó vezírjévé tette. Aaron egy rokonát, Saul ben Batasht nevezte ki a rendőrség vezetőjének. Korabeli források Aaront mint tudóst és írót említik. Magas adókat vetett ki a népre, ez általános elégedetlenséget szült, amely végül zavargásokba torkollt: a tömeg megrohanta és jórészt lerombolta Fez zsidónegyedét. Aaron ben Batash-t és a szultént együtt gyilkolták meg 1465 májusában.
[[Spanyolország]]ból [[Marokkó]]ba, [[Fez]]be települt család sarja volt. [[Abd al-Hakk]] szultán udvarában előbb mint bankár és tanácsadó működött, később az uralkodó vezírjévé tette. Aaron egy rokonát, Saul ben Batasht nevezte ki a rendőrség vezetőjének. Korabeli források Aaront mint tudóst és írót említik. Magas adókat vetett ki a népre, ez általános elégedetlenséget szült, amely végül zavargásokba torkollt: a tömeg megrohanta és jórészt lerombolta Fez zsidónegyedét. Aaron ben Batash-t és a szultánt együtt gyilkolták meg 1465 májusában.


==Források==
==Források==

A lap 2009. február 24., 23:04-kori változata

Aaron ben Batash, teljes héber név: Ben Senton; Ben Shem Tov; arab névváltozat: Harún al-Jahúdi (? - 1465) vezír

Spanyolországból Marokkóba, Fezbe települt család sarja volt. Abd al-Hakk szultán udvarában előbb mint bankár és tanácsadó működött, később az uralkodó vezírjévé tette. Aaron egy rokonát, Saul ben Batasht nevezte ki a rendőrség vezetőjének. Korabeli források Aaront mint tudóst és írót említik. Magas adókat vetett ki a népre, ez általános elégedetlenséget szült, amely végül zavargásokba torkollt: a tömeg megrohanta és jórészt lerombolta Fez zsidónegyedét. Aaron ben Batash-t és a szultánt együtt gyilkolták meg 1465 májusában.

Források

Encyclopedia Judaica 1. kötet, Keter Publishing House, Jerusalem, 2007 (2. kiadás)