„Soros György” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Kép:Soros talk in Malaysia.jpg|bélyegkép|jobbra|250px|Soros György]]
[[Kép:Soros talk in Malaysia.jpg|bélyegkép|jobbra|250px|Soros György]]
'''Soros György''' (született ''Schwartz György;'' [[Budapest]], [[1930]]. [[augusztus 2.]] – ) magyar, zsidó származású [[Amerikai Egyesült Államok|amerikai]] pénzügyi spekuláns, befektető [[közgazdász]], emberbarát, és politikai aktivista. Társadalmi szervezeteket támogató alapítványáról is ismert.
'''Soros György''' (született ''Schwartz György;'' [[Budapest]], [[1930]]. [[augusztus 2.]] – ) magyar, zsidó származású [[Amerikai Egyesült Államok|amerikai]] pénzügyi spekuláns, befektető [[közgazdász]], emberbarát és politikai aktivista. Társadalmi szervezeteket támogató alapítványáról is ismert.


== Élete ==
== Élete ==

A lap 2009. február 7., 22:18-kori változata

Soros György

Soros György (született Schwartz György; Budapest, 1930. augusztus 2. – ) magyar, zsidó származású amerikai pénzügyi spekuláns, befektető közgazdász, emberbarát és politikai aktivista. Társadalmi szervezeteket támogató alapítványáról is ismert.

Élete

Magyar zsidó családban született, Schwartz Tivadar (Soros Tivadar) író, újságíró, eszperantista fiaként. 1944-ben a 13 éves fiút egy minisztériumi tisztviselő rejtegette Budapesten, így sikerült túlélnie a holokausztot. 1947-ben kivándorolt az Egyesült Királyságba, ahol 1956-ig élt. 1952-ben diplomázott a London School of Economicson. 1956-ban költözött az Amerikai Egyesült Államokba.

1962-1965 között filozófiával foglalkozott. Egy évtizeden keresztül egy tőzsdei cégnél alkuszként és értékpapír-elemzőként dolgozott. 1969-ben megalapította a Quantum Befektetési Alapot, 1983-ban pedig a Soros Alapítványt, amit a következő évben Magyarországra is kiterjesztett. 1994-ben elindította a Global Power Investments-et. 1989-ben a Magyar Kulturális Kamara tiszteletbeli elnökének választották. 1988-ban Franciaországban, 1992-ben Angliában és 1993-ban Németországban hajtott végre nagy feltűnést keltő pénzügyi spekulációs műveleteket.

A Soros Fund Management befektetési alapkezelő társaság és a Nyitott Társadalom Intézet elnöke. A lengyel Szolidaritás és a csehszlovák Charta 77 mozgalomnak nyújtott segítsége hozzájárult a Szovjetunió befolyásának gyengüléséhez, végül megszűnéséhez. Orosz és nyugati elemzők szerint a 2003-as grúz rózsás forradalom sikere az ő finanszírozása és szervezése nélkül aligha lett volna elképzelhető, bár szerinte ezek a vélemények messzemenőkig túlzóak. Az Egyesült Államok belpolitikájának alakításában is tevékenyen részt vett a 2004-es elnökválasztás során, a George W. Bush megbuktatására tett erőfeszítések nagyösszegű támogatásával. Az ukrán 2006 évi narancsos forradalom sikeres támogatásával elérte Ukrajna politikai irányultságának megváltozását. Fehéroroszországban az ellenzéki erők támogatása miatt persona non grata-nak nyiltvánították.

Az amerikai jelzáloghitel-válságot a második világháború előtti nagy gazdasági világválsághoz hasonlította.

Külső hivatkozások

Életrajzok

Beszédei

Művei

Magyarul megjelent írások:

  • A nyílt társadalom (magyarul megjelent 2001-ben)
  • A pénz alkímiája (magyarul megjelent 1996-ban)
  • A lehetetlen megkísértése (magyarul megjelent 1991-ben)
  • A globális kapitalizmus válsága - Veszélyben a nyílt társadalom, Scolar Kiadó (Magyar Könyvklub), Budapest, 1999. ISBN 936-548-939-3

Angol nyelvű írások:

Interjúk

Sablon:Csonk-Amerikai életrajz