„Szeminárium (felsőoktatás)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát 138.44.128.241 (vita) szerkesztéséről InternetArchiveBot szerkesztésére
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 138.44.128.241 (vita) szerkesztéséről InternetArchiveBot szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
A '''szeminárium''' főként a [[felsőoktatás]]ban alkalmazott olyan oktatási forma, oktatásszervezeti megoldás, amelynek a lényegét elsősorban egy másik oktatási formával, az ''előadással'' összevetve lehet megérteni.
 
Míg az előadáson az egyetem vagy főiskola tanára nagyobb számú diákközösség számára „leadja” az anyagot, vagyis a tanár előad, a diákok pedig hallgatnak (és jegyzetelnek), addig a szeminárium keretén belül az oktató (a szemináriumvezető) egy kisebb létszámú hallgatói csoportot vezet, amelyben a hallgatók aktív részvételével történik a szeminárium anyagának az elsajátítása. A diákok által vagy a tanár által kijelölt vagy maguk által választott témákról előadást (referátumot) tartanak, vagy dolgozatot írnak, amit a szeminárium résztvevői általában megvitatnak. Az előadásokon a részvétel ajánlott, a szemináriumokon viszont rendszerint kötelező. Gyakori, hogy a vizsgára bocsátás feltétele a szemináriumi követelmények teljesítése.
 
Újabban találkozhatunk olyan szemináriumokkal, ahol a tudományos munka fő célja nem egyszerűen az ismeretek elsajátítása, hanem a kutatás ''(kutatói szemináriumok)''.

Navigációs menü