„Digitális” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát 2001:738:80F:5CFB:F1A5:9FAF:75AA:3B16 (vita) szerkesztéséről Csigabi szerkesztésére
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 2001:738:80F:5CFB:F1A5:9FAF:75AA:3B16 (vita) szerkesztéséről Csigabi szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
 
A különbség a „digitális” és az „analóg” vagy „szimbolikus” között a bevitelnek, az adatok tárolásának és az átvitelnek, egy műszer belső működésének vagy a megjelenítés fajtájának módjában rejlik. A szó a latin ''digit'', ''digitus'' szavakból ered. A szavak jelentése [[ujj]] (számolás az ujjakkal), mert akkoriban az ujjakat lehetett használni diszkrét számolás céljára.
 
A „digitális” szót leggyakrabban a [[számítástechnika]] és az [[elektronika]] területén használják, különösen azokon a területeken, ahol a való világ információit konvertálják át [[kettes számrendszer|bináris]] számokká. Ilyenek például a digitális hang(zás) és a digitális fényképezés. A digitális adatátvivő jelek az elektronikus vagy optikai impulzus két lehetséges értéke közül az egyiket vehetik fel: a logikai 1 (van impulzus) vagy 0 (nincs impulzus) értékeket.xnxx
 
Az ilyen rendszerű eszközöknél gyakran egy „e-” előtag utal a digitális mivoltára, mint az [[e-mail]]nél vagy az [[e-könyv]]nél, bár nem minden elektronikus rendszer digitális (és nem minden digitális rendszer elektronikus: digitális rendszer - vezérlőrendszer, számítógép stb. - elvileg felépíthető optikai, pneumatikus vagy hidraulikus, de akár mechanikus elven is, és a jövőben nem kizárható molekuláris vagy biológiai elven működő digitális rendszerek létrejötte sem).

Navigációs menü