„Értékcsökkenés” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
kis bőv, forrással
(== További információk == (új))
(kis bőv, forrással)
 
[[Kép:Depreciation car.svg|bélyegkép|350px|jobbra|Egy átlagos jármű értékcsökkenése 20 év alatt]]
'''Értékcsökkenés (amortizáció)''' a [[Befektetett eszköz|befektetett javak]] ([[immateriális javak|immateriális]] és [[tárgyi eszköz]]ök) elhasználódásának, műszaki – gazdasági avulásának pénzben kifejezett értéke. Az amortizáció nem csupán az eszközök avulásának, kopásának kifejezője, hanem a befektetett tőke visszanyerésének módja is. A [[számvitel]]ben ugyanis az értékcsökkenést a [[költség]]ek között számoljuk el, ezzel is kifejezve, hogy az eszköz értéke nem egyszerre, hanem a termelés során folyamatosan megy át az új termék értékébe.
 
Különbség van az értékcsökkenés és az '''értékcsökkenési leírás''' fogalma között. Az értékcsökkenés az immateriális javak és a tárgyi eszközök fizikai kopásának, erkölcsi avulásának pénzben kifejezett értéke. Értékcsökkenési leírás az értékcsökkenésnek az a része, amit költségként számolnak el. Ebből következik, hogy nem minden értékcsökkenés válik értékcsökkenési leírássá.<ref>http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/0007_c3_1065_1067_szamvitelalapjai_scorm/8_4_1_ertekcsokkenes_ertekcsokkenesi_leiras_6gpTPorDaSmaYIPr.html</ref>
Az amortizáció nem csupán az eszközök avulásának, kopásának kifejezője, hanem a befektetett tőke visszanyerésének módja is. A [[számvitel]]ben ugyanis az értékcsökkenést a [[költség]]ek között számoljuk el, ezzel is kifejezve, hogy az eszköz értéke nem egyszerre, hanem a termelés során folyamatosan megy át az új termék értékébe.
 
== Az értékcsökkenési leírás ==
 
Alkalmazható módszerek az értékcsökkenés kiszámításához:
* Lineáris leírás módszerére jellemző, hogy: az elhasználódás éveire azonos összegű értékcsökkenést számolnak el. Az évenkénti összeg meghatározása leírási kulcs segítségével történik. Ennél a módszernél azzal a feltételezéssel élnek a szakemberek, hogy az elhasználódás teljesen egyenletes.
 
* Degresszív leírás estén a korrigált bekerülési érték egyenetlenül kerül felosztásra a hasznos élettartamra, olyan módon, hogy a leírás értéke az idő előrehaladtával folyamatosan csökken.
* Dr. Sztanó Imre: A számvitel alapjai (2013)
* 2000. évi C. törvény A számvitelről
* tankonyvtar.hu
 
== Jegyzetek ==
{{jegyzetek}}
 
== További információk ==

Navigációs menü