„Tempranillo” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vinopedia.hu
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (jav.)
(Vinopedia.hu)
== Elterjedése ==
 
Elsősorban az [[Ibériai-félsziget]] északi részén (Spanyolországban és Portugáliában is) meghatározó, itt őshonos fajtának számít. Viszonylag sokat termesztenek Franciaországban. Rövid tenyészideje miatt zordabb éghajlatú vidékeken is ültethető.
 
Argentínában lágy, jól iható vörösbort készítenek belőle. Várható, hogy még a 21. század első felében Ausztrália és Kalifornia is sikeres tempranillo borokat állít elő.
== Jellemzése ==
 
Vastag héjú bogyója, nagy színűpotenciálú, hosszú életű, nagy potenciálúalkohol- és tannintartalmú<ref>[http://vinopedia.hu/tempranillo Vinopedia.huː Tempranillo]</ref> bort ad fűszeres, dohányos, epres jegyekkel. Általában amerikai tölgyből ([[fehér tölgy|amerikai fehér tölgy]], ''(Quercus alba)'' készült hordókban érlelik, így a hagyományosan a [[Rioja borvidék]] jellemzőinek tulajdonított aromákat — a vaníliát, a fűszerféléket, a pirítóst, sőt, a kókuszdiót — tulajdonképp inkább a tölgyfahordós érlelés alakítja ki, mint ahogy a tempranillo bor aránylag halvány színe is a fa hatását tükrözi.
 
== Felhasználása ==

Navigációs menü