„RTL aktuell” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
RTL aktuell
 
javítgatás, nincs forrás
1. sor: 1. sor:
{{nincs forrás}}
RTL aktuell a [[RTL Television|német RTL]] fő műsoridős hírműsora, amely mindennap 18:45-től látható.
Az '''RTL aktuell''' a német [[RTL]] fő műsoridős hírműsora, amely mindennap 18:45-től látható.


== Az adás története ==
== Az adás története ==
A hírműsor [[1984]]. [[január 2.|január 2-a]] óta mindennap látható. A kezdeti időkben még ''7 vor 7 - Die Bilde des Tages'' (7-ről 7-re A nap képei) néven készült, első műsorvezetője Hans Meiser volt. Az első főszerkesztő Hans Mahr volt.


[[1987]]-ben elindul a csatorna ''Guten Morgen Deutschland'' című reggeli műsora, melynek része lett az RTL aktuell.
A hírműsor [[1984]]. [[január 2]]-a óta mindennap látható. A kezdeti időkben még ''7 vor 7 - Die Bilde des Tages'' (7-ről 7-re - A nap képei) néven készült, első műsorvezetője Hans Meiser volt. Az első főszerkesztő Hans Mahr volt.


[[1988]]. [[április 5.|április 5-én]] a hírműsor az ''RTL Aktuell'' nevet kapta, a csatorna logója ekkortól tartalmazza az [[RTL Television|RTL]]-re jellemző piros-sárga-kék színeket.
[[1987]]-ben elindul a csatorna ''Guten Morgen Deutschland'' című reggeli műsora, melynek része lett az RTL aktuell


[[1992]]. [[október 31.|október 31-től]] teljesen megváltozik az RTL és az RTL Aktuell is, az RTL arculata a mai napig meglevő mozaikkockás lesz. Elindul az RTL aktuell déli kiadása ''Punkt 12'' címen, amely hétköznaponként látható. Ekkortól lesz [[Peter Kloeppel]] az RTL aktuell műsorvezetője, aki a hírműsor meghatározó arcává válik.<ref>http://gondola.hu/cikkek/78837-A_nemet_media_tajekoztataspolitikaja.html</ref>
[[1988]]. [[április 5]]-én a hírműsor neve az ''RTL Aktuell'' nevet kapta, a csatorna lógja ekkortól tartalmazza az [[RTL Television|RTL]]-re jellemző piros-sárga-kék színeket.


[[1994]]-ben a híradó késő esti kiadása ''RTL Nachtjournal'' néven jelentkezik, amely hasonló koncepciójú, mint a közszolgálati [[ZDF]] heute journal és a [[Sat.1]] News Die Nacht című műsorai.
[[1992]]. [[október 31]]-től teljesen megváltozik az RTL és az RTL Aktuell is, az RTL arculata a mai napig meglevő mozaikkockás lesz. Elindul az RTL aktuell déli kiadása ''Punkt 12'' címen, amely hétköznaponként látható. Ekkortól lesz [[Peter Kloeppel]] az RTL aktuell műsorvezetője, aki a hírműsor meghatározó arcává válik.<ref>http://gondola.hu/cikkek/78837-A_nemet_media_tajekoztataspolitikaja.html</ref>

[[1994]]-ben a híradó késő esti kiadása ''RTL Nachtjournal'' néven jelentkezik, amely hasonló koncepciójú a közszolgálati [[ZDF]] heute journal és a [[Sat.1]] News - Die Nacht című műsorai.


[[2004]]-ben Peter Kloeppel lesz a műsor főszerkesztője, aki 2014-ig tölti be ezt a posztot.
[[2004]]-ben Peter Kloeppel lesz a műsor főszerkesztője, aki 2014-ig tölti be ezt a posztot.


[[2008]]-tól az RTL aktuell-t az [[RTL Group]] ''InfoNetwork'' leányvállalata gyártja és a műsor [[16:9]]-es formátumban megy tovább.
[[2008]]-tól az RTL aktuellt az [[RTL Group]] ''InfoNetwork'' leányvállalata gyártja, és a műsor [[16:9]]-es formátumban megy tovább.


[[2010]] szeptemberétől a műsort [[Köln]] Deutz negyedében levő új RTL székház stúdiójában készítik, ahol a műsor [[HD]]-ben is készül.
[[2010]] szeptemberétől a műsort [[Köln]] Deutz negyedében levő új RTL-székház stúdiójában készítik, ahol a műsor [[HD]]-ben is készül.


[[2014]]-től virtuális stúdiója lesz az RTL aktuellnek.
[[2014]]-től virtuális stúdiója lesz az RTL aktuellnek.


== Érdekességek ==
== Érdekességek ==
* [[2001]]. [[szeptember 11.|szeptember 11-én]] az RTL aktuell volt az első német hírműsor, amely beszámolt a [[2001. szeptember 11-ei terrortámadások|terrortámadásról]].

* [[2001]]. [[szeptember 11]]-én az RTL aktuell volt az első német hírműsor, amely beszámolt a [[2001. szeptember 11-ei terrortámadások|terrortámadásról]].

* [[2007]]-ben a legjobb hírműsor címet nyerte el a Deutsche Fernsehpreison.
* [[2007]]-ben a legjobb hírműsor címet nyerte el a Deutsche Fernsehpreison.


== Külső hivatkozások ==
== Jegyzetek ==
{{jegyzetek}}


== További információk ==
*[http://www.rtl.de/cms/news/rtl-aktuell.html RTL aktuell hivatalos oldala ]
*[http://www.rtl.de/cms/news/rtl-aktuell.html RTL aktuell hivatalos oldala ]
*[http://www.rtl.de/cms/index.html rtl.de]
*[http://www.rtl.de/cms/index.html rtl.de]

A lap 2016. október 6., 16:57-kori változata

Az RTL aktuell a német RTL fő műsoridős hírműsora, amely mindennap 18:45-től látható.

Az adás története

A hírműsor 1984. január 2-a óta mindennap látható. A kezdeti időkben még 7 vor 7 - Die Bilde des Tages (7-ről 7-re – A nap képei) néven készült, első műsorvezetője Hans Meiser volt. Az első főszerkesztő Hans Mahr volt.

1987-ben elindul a csatorna Guten Morgen Deutschland című reggeli műsora, melynek része lett az RTL aktuell.

1988. április 5-én a hírműsor az RTL Aktuell nevet kapta, a csatorna logója ekkortól tartalmazza az RTL-re jellemző piros-sárga-kék színeket.

1992. október 31-től teljesen megváltozik az RTL és az RTL Aktuell is, az RTL arculata a mai napig meglevő mozaikkockás lesz. Elindul az RTL aktuell déli kiadása Punkt 12 címen, amely hétköznaponként látható. Ekkortól lesz Peter Kloeppel az RTL aktuell műsorvezetője, aki a hírműsor meghatározó arcává válik.[1]

1994-ben a híradó késő esti kiadása RTL Nachtjournal néven jelentkezik, amely hasonló koncepciójú, mint a közszolgálati ZDF heute journal és a Sat.1 News – Die Nacht című műsorai.

2004-ben Peter Kloeppel lesz a műsor főszerkesztője, aki 2014-ig tölti be ezt a posztot.

2008-tól az RTL aktuellt az RTL Group InfoNetwork leányvállalata gyártja, és a műsor 16:9-es formátumban megy tovább.

2010 szeptemberétől a műsort Köln Deutz negyedében levő új RTL-székház stúdiójában készítik, ahol a műsor HD-ben is készül.

2014-től virtuális stúdiója lesz az RTL aktuellnek.

Érdekességek

Jegyzetek

További információk