„Próbaepizód” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pilótafilm, pilótaepizód
a (Linkoman átnevezte a(z) Pilot epizód lapot a következő névre: Pilótafilm: magyar cím)
(Pilótafilm, pilótaepizód)
A '''pilot epizódpilótafilm''' (másegyes kifejezésekkel:helyeken ''pilotfilmpilot epizód'', ''mintaepizód'', ''próbaepizód'', ''bevezető epizód'', ''bemutató film'') egy készülő [[televíziós sorozat]] első, próba jelleggel elkészített epizódja. Gyakran hosszabb terjedelmű, mint egy szokványos epizód, nem ritkán dupla hosszúságú, melyet később, ha a sorozat műsorra tűzése mellett döntenek, két epizódként sugároznak.<ref>http://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__filmek-sorozatok__794854-miert-van-az-hogy-minden-amerikai-sorozat-elso-epizodjanak-cime-pilot<</ref>
{{lektor}}
 
A pilot epizódpilótafilm segítségével a készítők és a forgalmazók felmérhetik, hogy a nézőközönség hogyan reagál a sorozat ötletére, a színészekre és az általuk megformált karakterekre, valamint egyéb olyan dolgokra, melyek nagyban befolyásolhatják a sorozat eladhatóságát és nézettségi mutatóit. A gyártók ennek segítségével időt és pénzt takarítanak meg egy esetlegesen félresikerült ötlet elvetésével, illetve kisebb vagy nagyobb módosításokat eszközölhetnek rajta. Ennek megfelelően aaz pilota epizódpilótafilm, melynekamelynek tartalma a sorozat alapszituációját vázolja fel, stílusában gyakran más képet mutat, mint maga az elkészült sorozat.
 
Nem minden pilot epizódpilótafilm kerül adásba, ennek oka lehet a sorozat ötletének elvetése, de az is, hogy túlságosan eltér a végleges koncepciótól. Az angol nyelvben erre az esetre az ''unaired pilot'' elnevezés használatos.
 
==Pilótafilm-fajták==
==Pilotok fajtái==
*Szokványos pilotpilótafilm
*Demo - Nem teljes hosszú pilotppilótafilm
*Backdoor Pilot - önálló film
*Unintentional pilots - eredetileg abból a filmből nem akartak sorozatot csinálni
*Put Pilot - ebben az esetben, ha a tévétársaságnak sikertelen lesz a rész, akkor a gyártó számára adót kel fizetnie.
*Unsold Pilot - elkészült, de tévétársaságnak nem eladott pilotpilótafilm
*10/90 - ezen típus esetében, egy tervbevetttervbe vett tévésorozatból leadják az első 10 részét
 
==Források==

Navigációs menü