„Kötbér” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Retrojedi (vitalap | szerkesztései)
a →‎Funkciója: kimaradt betű pótlása
Nincs szerkesztési összefoglaló
21. sor: 21. sor:
[[Kategória:Polgári jog]]
[[Kategória:Polgári jog]]
[[Kategória:Gazdasági jog]]
[[Kategória:Gazdasági jog]]

[[en:Liquidated damages]]

A lap 2015. november 26., 21:49-kori változata

A polgári jogban a kötbér a szerződést biztosító mellékkötelezettségként a kötelezett által meghatározott pénzösszeg megfizetésének a vállalása arra az esetre, ha olyan okból, amelyért felelős, a szerződés nem teljesíti vagy nem szerződésszerűen teljesíti.[1]

Kötbért kikötni érvényesen csak írásban lehet.

Funkciója

Nem-teljesítési kötbér esetén a jogosult a kötbért akkor követelheti, ha a szerződés lehetetlenül vagy a kötelezett felróható késedelme miatt, érdekmúlását bizonyítva elállási joggal élhet. Az érvényesítés esetén teljesítés nem követelhető.

Késedelmi, illetve hibás teljesítési kötbér esetén a kötbér alapját és mértékét a szerződésszegéssel érintett szerződési értékhez kell igazítani. Érvényesítése esetén a kötelezett nem mentesül a teljesítési kötelezettség alól.[2]

Minimum-átalánykártérítés funkciója van a kötbérnek.

Lásd még

Külső hivatkozások

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a kötbér címszót a Wikiszótárban!

Jegyzetek

  1. Ptk.246. § (1) "A kötelezett meghatározott pénzösszeg fizetésére kötelezheti magát arra az esetre, ha olyan okból, amelyért felelős, nem, vagy nem szerződésszerűen teljesít (kötbér). Kötbért csak írásban lehet érvényesen kikötni. Kötbér után kamat kikötése semmis."
  2. Ptk.246. § (3) "A nemteljesítés esetére kikötött kötbér érvényesítése a teljesítés követelését kizárja. A késedelem vagy a hibás teljesítés esetére kikötött kötbér megfizetése nem mentesít a teljesítés alól."