„Görgényi István (festő)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
==Élete és művészi pályája==
Bányászcsaládban született Bánhidán 1919. február 20-án. [[Szákszend]]en pásztorként, [[Kispéce|Kispécén]] cselédként, a [[Kisgyón|kisgyóni]] bányában csapatcsillésként dolgozott. Az országot járva alkalmi munkákat vállalt.
[[Aba -Novák Vilmos]] és [[Bottka Miklós]] főiskolai tanárok műtermében fejlesztette rajztudását. A Képzőművészeti Főiskolán [[Rudnay Gyula]] tanítványaként, 1942-ben szerzett diplomát. Tanulmányúton volt [[Bécs]]ben és [[München]]ben.
Tanulmányai befejeztével visszatért [[Tatabánya|Tatabányára]], ahol bányászként dolgozott. Később rajztanárként és grafikusként tevékenykedett az akkori Mező Imre Általános Iskolában.(ma: Sárberki Általános Iskola telephelye Móra Ferenc Általános Iskola)
Bekapcsolódott a [[Bányász Képzőművész Kör]] munkájába, 1957-58-ban vezetője is volt a szakkörnek. A Művészeti Alap tagja volt.
1973-ban hunyt el Tatabányán.
 
==Festészete==
Görgényi Istvánt a művészettörténet 2006-ig helyi festőként tartotta számon, aki a Tatabányáról készített akvarelleket, a bányászokról, a bányáról meg tus- és szénrajzokat. Egy tatai vállalkozó, Rigó Erik hozzájutott a teljes Görgényi-hagyatékhoz, és kiderült, hogy a festőnek volt egy másik, egy párhuzamos élete.

Navigációs menü