„Reáliskola” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Bevezető bővítése
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
Stip-stop: ezt most én szerkesztem.
Címkék: tataroz vagy építés alatt sablon kihelyezve 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
1. sor: 1. sor:
{{tataroz}}
{{korrektúra}}
{{korrektúra}}
{{lektor}}
{{lektor}}

A lap 2022. május 15., 15:09-kori változata


Az egykori budapesti Markó utcai reáliskola épülete

A reáliskola (más néven: reáltanoda) Magyarországon 1849 és 1934 között létezett középiskola-típus volt. A reáliskola – a párhuzamosan létező gimnáziumhoz hasonlóan – a tanulókat a felsőoktatásra készítette fel, ám a gimnáziummal szemben, ahol a tananyag gerincét a latin–görög nyelv és irodalom, valamint a humán tárgyak elsajátítása alkotta, a reáliskola az élő nyelvek és irodalmak, valamint a matematika és a természettudományi tárgyak tanításával kívánta a tanulókat magasabb „általános műveltséghez” juttatni, egyben előkészíteni őket a felsőbb tanulmányokra.[1][2]

Története

Az első reáliskolát kézművesek és iparosok számára Christoph Semler teológus, asztronómus és pedagógus alapította 1708-ban Halléban.[3] Az 1849-ben kiadott „Entwurf" („Tervezet”) hatályát később Magyarországra is kiterjesztették.

Magyarországon

Magyarországon a 19. század második felében keletkeztek hatosztályos reáliskolák. 1875-ben az osztályok számát nyolcra emelték, de csupán négy osztállyal rendelkező, ú. n. alreáliskolák is voltak. Ezek a gimnáziumok mellett a középiskolák másik fő típusát képezték.[4] A magyar országgyűlés az 1934. évi XI. törvénycikkben megalkotta a középiskolai reformot, amely a magyar középiskolákban addig érvényben volt háromféle (azaz reáliskolai, gimnáziumi és reálgimnáziumi) tanterv helyébe 1935-től minden középiskolában új, egységes tantervet rendelt.[5] E törvénycikk értelmében a reáliskolák Magyarországon megszűntek, illetve fokozatosan gimnáziumokká alakultak át.

Egykori reáliskolák

Jegyzetek

Források

  • Uj Idők Lexikona 21-22. Pozdorja - Szikes (Budapest, 1941) 5232. old.

Kapcsolódó szócikkek